Προβληματίζουν οι επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού από το αυστηρό και πλέον πιο σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στην Σαγκάη της Κίνας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται να φέρει χιονοστιβάδα διαταραχών στην παγκόσμια οικονομία σε μια συγκυρία που οι δυτικές οικονομίες έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά προβλημάτων: από το άλμα στις τιμές των εμπορευμάτων που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τις αναταράξεις στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία.
Όπως γράφουν οι Financial Times, ορατός είναι ο κίνδυνος να μη γίνουν αντιληπτές οι σημαντικές συνέπειες αυτού που διαδραματίζεται στη Σανγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας.
Ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία στις πρώτες ημέρες της πανδημίας ήταν η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκε από καθυστερήσεις στη ναυτιλία.
Η Σαγκάη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο. Αν και τα τερματικά της λειτουργούν μέσα σε “φούσκα” και το προσωπικό δεν έχει επαφή με τον έξω κόσμο, εντούτοις καταγράφονται σημαντικά προβλήματα και τα πλοία έχουν αρχίσει να σχηματίζουν ουρές περιμένοντας να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν.
Τα εργοστάσια σε όλη την Ασία θα πρέπει να περιμένουν για εξαρτήματα. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα βιώσουν το πρόβλημα μέσα από τις καθυστερήσεις ορισμένων εβδομάδων ή μηνών.
Ο αντίκτυπος αναμένεται λιγότερο έντονος απ’ ό,τι το 2020 ή το 2021, επειδή οι νέες καθυστερήσεις θα εμφανιστούν αφού θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα από τις ελλείψεις που προηγήθηκαν, ωστόσο αν μη τι άλλο θα προσθέσει αβεβαιότητα σ’ ένα ήδη ασταθές περιβάλλον για τις ήδη ταλαιπωρημένες κεντρικές τράπεζες.
Το lockdown έχει επιπτώσεις και στην κινεζική ανάπτυξη. Σύμφωνα με κινεζική έρευνα, η κυκλοφορία φορτηγών μειώνεται κατά περίπου 60% όταν μια πόλη μπαίνει σε πλήρη καραντίνα και εκτιμάται ότι ένα lockdown ενός μήνα στη Σαγκάη -περίπου όπως τώρα δηλαδή- θα κόστιζε 4% του εθνικού εισοδήματος για τον εν λόγω μήνα.
Ναυτιλιακοί κολοσσοί, όπως η MAERSK και η Mediterranean Shipping Co, καθώς και η ZIM έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για την παράκαμψη των terminals στη Σαγκάη.Πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα επιφέρει επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατά συνέπεια και στα ευρωπαϊκά λιμάνια.