Σε τεντωμένο σχοινί η Εφοδιαστική Αλυσίδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Συναγερμός σήμανε στο Ningbo, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι containers της Κίνας, μετά τον εντοπισμό πολλών κρουσμάτων Covid-19. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, καθώς εάν οι αρχές της Κίνας αποφασίσουν να επιβάλλουν ξανά lockdown στο λιμάνι του Ningbo  – και με τη Σαγκάη να συνεχίζει να είναι κλειστή για τρίτη εβδομάδα – η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι μεταφορές θα επιδεινωθούν δραματικά. Η Κίνα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το χειρότερο ξέσπασμα του Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας στην περιοχή Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, με περισσότερες από 165.000 νέες μολύνσεις.

Εκπρόσωπος της βρετανικής Woodland Group προειδοποίησε ότι οι αποθήκες στο λιμάνι του Ningbo είναι ασφυκτικά γεμάτες, καθώς προωθούνται σε αυτό φορτία που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το λιμάνι τη Σαγκάης λόγω του τοπικού lockdown. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Woodland Group πρόσθεσε ότι ενώ επίσημα το λιμάνι της Σαγκάης λειτουργεί κανονικά, υπάρχουν σοβαρά κενά στις μεταφορές με φορτηγά αυτοκίνητα σε όλη την Κίνα επειδή οι οδηγοί υποβάλλονται συνεχώς σε υποχρεωτικά τεστ για τον Covid-19, μειώνοντας έτσι την ικανότητα εκτέλεσης του μεταφορικού έργου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το λιμάνι του Ningbo μπει σε καθεστώς lockdown, τότε θα υπάρξει μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τις εισαγωγές. Η Maersk, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τα στελέχη και τους πελάτες της, συνιστά την εκτροπή των φορτίων που προορίζονται για τη Σαγκάη σε άλλους κινεζικούς προορισμούς ή άλλες χώρες, προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση στο λιμάνι. “Υπάρχει πιθανότητα το φορτίο που φτάνει στη Σαγκάη να εκτρέπεται σε εναλλακτικές τοποθεσίες” προειδοποιεί η Maersk. Λόγω της σημαντικής πτώσης των εξαγωγών από τη Σαγκάη, η THE Alliance (Hapag-Lloyd, Yang Ming, One) ακύρωσε τουλάχιστον 36 αφίξεις πλοίων της στο λιμάνι της Σαγκάης, ενώ η Ocean Alliance (Cosco, Evergreen, OOCL, CMA CGM) έχει επίσης ακυρώσει 6 αφίξεις μέχρι σήμερα.