Στον άνθρακα της Ρωσίας στρέφεται η Ινδία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Ινδία ενισχύει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, εν μέσω του κλίματος των κυρώσεων σε βάρος των ρωσικών εμπορευμάτων.
«Παρά τις προειδοποιήσεις από τη Δύση, η Ινδία συνεχίζει να αυξάνει την εφοδιαστική αλυσίδα της με τη Ρωσία όσον αφορά στους φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο και τον άνθρακα», δήλωσε ο Σαμίρ Καπαντιά, επικεφαλής εμπορίου στην εταιρεία συμβούλων κυβερνητικών σχέσεων Vogel Group.

Μάλιστα, η ασιατική χώρα, δήλωσε ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού οπτάνθρακα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα.

«Κινούμαστε προς την κατεύθυνση της εισαγωγής οπτάνθρακα από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Χάλυβας Ραμτσάντρα Πρασάντ Σινγκ σε διάσκεψη στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με το Reuters. Είπε ότι η χώρα είχε εισαγάγει 4,5 εκατομμύρια τόνους οπτάνθρακα από τη Ρωσία, αλλά δεν ανέφερε ποια περίοδο.

Ειδικότερα, οι εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας από τη Ρωσία εκτινάχθηκαν τον Μάρτιο σε υψηλά διετίας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών εμπορευμάτων Kpler.

Οι εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία ήταν 1,04 εκατομμύρια τόνοι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, είπε ο Μάθιου Μπόιλ της Kpler, επικεφαλής αναλυτής χύδην ξηρού φορτίου, στο CNBC. Τα δύο τρίτα του όγκου του Μαρτίου προέρχονταν από τα ρωσικά λιμάνια της Άπω Ανατολής, πιθανότατα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έρχεται σε μια στιγμή που η διεθνής αγορά άνθρακα είναι ήδη πολύ σφιχτή, με αντίστοιχα υψηλές τιμές», σύμφωνα με τη Rystad Energy. «Η αύξηση της ζήτησης άνθρακα στην Ασία, καθώς οι χώρες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις εισαγωγές ακριβού φυσικού αερίου, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του άνθρακα στα ύψη το περασμένο έτος».

Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας, σύμφωνα με την έκθεση για τις ενεργειακές προοπτικές της Ινδίας για το 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής και εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, με την Κίνα να είναι η πρώτη.