Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον ΟΛΠ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το σχέδιο της για την υπογραφή συλλογική σύμβαση εργασίας κατέθεσε η διοίκηση της εταιρείας D-Port, της διαχειρίστριας εταιρείας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά για λογαριασμό της ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρικής της COSCO Shipping Ports Limited).

Η εταιρεία είχε συναντήσεις και με τα τρία σωματεία που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και μέχρι την Τετάρτη 4/5 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος διαπραγματεύσεων με όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα έχει ημερομηνία έναρξης 1/6/2022 και διάρκεια 3 ετών, ενώ οι αυξήσεις θα ισχύσουν από 1/1/2022.

Στην επίσημη πρόταση της εταιρείας, οι αυξήσεις κινούνται στο 6%-10%, όπως είχε ανακοινωθεί και την προηγούμενη εβδομάδα.

“Οι εταιρείες είναι πάντα διαθέσιμες για έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο που θα οδηγήσει στη σύναψη ΣΣΕ ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες” αναφέρει η D-Port στην ανακοίνωση της ενώ σημείωσε πως “αποτελεί δέσμευση των εταιρειών οι αυξήσεις των εργαζομένων και οι μισθοί (αποδοχές) που θα συμφωνηθούν στα πλαίσια της νέας ΣΣΕ, να έχουν αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022”

Το οικονομικό σκέλος των προτάσεων είχε απορριφθεί την προηγούμενη εβδομάδα και από τα τρία σωματεία. Σε λίγη ώρα ξεκινά νέα γενική συνέλευση που θα κρίνει αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η απεργία που έχει ήδη αναγγελθεί για τη Μεγάλη Τετάρτη.

Βασικό αίτημα είναι ο καθορισμός αυξήσεων και προσαυξήσεων με δεδομένη την συμπερίληψη των νυχτερινών βαρδιών, των βαρδιών του Σαββατοκύριακου όπως και αναλυτικό πλάνο μέσα στη ΣΣΕ της μετατροπής των εργαζομένων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
Αναλυτικά η πρόταση

Συμφωνημένες και Κατοχυρωμένες από την προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Εξακολουθούν και είναι κατοχυρωμένες οι υπάρχουσες παροχές των εταιρειών που είναι:

α) Ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Υγείας μέχρι €10,000 κατ’ έτος στα νοσοκομεία (Metropolitan, Υγεία και Μητέρα)
β) Ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Ατυχημάτων στην εργασία
γ) Σάντουιτς σε κάθε βάρδια με δυνατότητα αναβάθμισης της ποιότητάς τους
δ) Διατακτικές Σίτισης (5€ ανά παραγωγικό ημερομίσθιο)
ε) Δωροεπιταγή 200€ κάθε Χριστούγεννα

Συμφωνήθηκε η συνεχόμενη εκπαίδευση σε όλες τις ειδικότητες με βελτιωμένο εκπαιδευτικό υλικό σε προτάσεις από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Καταβολή ενός ημερομισθίου ως έξτρα παροχή στους συναδέλφους που παρακολουθούν το σεμινάριο με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022.