“‘Εμφραγμα” στην εφοδιαστική από το lockdown στη Σαγκάη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Οι καθυστερήσεις φόρτωσης και μεταφοράς στις ήδη δρομολογημένες παραγγελιές έχουν ξεπεράσει τις 25 ημέρες και διευρύνονται με άγνωστο το πόσο ακόμα”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης αναφορικά με το lockdown στη Σαγκάη και τις επιπτώσεις του στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα αναφέρει τα ακόλουθα: «Το αυστηρό lockdown στη Σαγκάη λόγω Covid-19, αφενός φοβίζει για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας και αφετέρου δημιουργεί έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που κινδυνεύει να διαρραγεί, αφού η Σαγκάη είναι στη κορυφή των λιμένων στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Από το λιμάνι της Σαγκάης διακινούνται 43,5 εκατ. Containers ετησίως ενώ μηνιαίως έχει ρεκόρ 4,2 εκατ. TEU. Σε διακοπή λειτουργίας εκτός του λιμανιού έχουν τεθεί εκατοντάδες εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να διογκώνονται, να μεγεθύνονται και να συσσωρεύονται τα προβλήματα παραδόσεων και καθυστερήσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η διακοπή λειτουργίας της παραγωγής και των θαλασσιών μεταφορών, προ διετίας είχε προκαλέσει καθυστερήσεις 4-12 μηνών κάτι που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται.

Οι καθυστερήσεις φόρτωσης και μεταφοράς στις ήδη δρομολογημένες παραγγελιές έχουν ξεπεράσει τις 25 ημέρες και διευρύνονται με άγνωστο το πόσο ακόμα.

Είναι επίσης ορατό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε προβλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αφού ο Πειραιάς έχει άμεση σύνδεση με τη Σαγκάη και λειτουργεί ως διαμετακομιστικό κέντρο για πολλά είδη τεχνολογίας, κινητής τηλεφωνίας, παιχνιδιών, ένδυσης-υπόδησης, επίπλων, επαγγελματικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, ανταλλακτικών αυτοκινήτων και άλλων εμπορευμάτων στα οποία θα παρατηρηθούν ελλείψεις».