“Βαριά η σκιά” του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο βαρύς θα ήταν ο αντίκτυπος που θα προκαλούσε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Όπως σημειώνει το CNBC σε δημοσίευμά του, οι προοπτικές δεν φαίνονται καλές, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό εν μέσω διεθνών πληθωριστικών πιέσεων, της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς και των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας “ρίχνει βαριά τη σκιά του” στην προσφορά και τη ζήτηση, πλήττει το καταναλωτικό κλίμα και απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Οι συνέπειες από τη σύγκρουση θα συνεχίσουν να αντηχούν σε όλο τον κόσμο, με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ να μειώνουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει το βλέμμα τους στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και στον αντίκτυπό του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα φθάσει το 7,7% φέτος και το 5,3% στην ευρωζώνη.

Οι ανησυχίες για την άνοδο των τιμών ωθούν τους επενδυτές να πουλήσουν ομόλογα, ωθώντας ψηλότερα τις αποδόσεις.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προβούν σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να ελέγξουν τις αυξήσεις των τιμών, μια κίνηση που θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περαιτέρω sell-off στις αγορές, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

“Η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων και, μαζί με την Ουκρανία, σιταριού και καλαμποκιού. Οι μειωμένες προμήθειες αυτών των εμπορευμάτων έχουν οδηγήσει τις τιμές τους σε απότομη άνοδο”, ανέφερε το ΔΝΤ.

Ο Jari Stehn, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε στο CNBC ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία έχει ήδη “φρενάρει” την ευρωπαϊκή οικονομία. Ακόμη, υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν επιβαρυνθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Stehn.

“Η περιοχή Ουκρανίας-Ρωσίας είναι υπεύθυνη για το 30% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 65% του ηλιέλαιου, σε ένα πλαίσιο όπου οι αγορές αυτές είναι όλο και πιο στενές και διασυνδεδεμένες – οπότε μια μικρή διαταραχή στον εφοδιασμό δημιουργεί κάποιο αντίκτυπο στην τιμή”, σημείωσε ο Denis.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σύντομα, παρά το γεγονός ότι πλήττεται από μια σειρά διεθνών κυρώσεων που στοχεύουν ζωτικούς τομείς της οικονομίας της, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι οι κυρώσεις είναι απίθανο να αποτρέψουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τους στόχους του στην Ουκρανία.