ΟΝΕΧ και ASRY μαζί για μια σύγχρονη ναυπηγική βιομηχανία στην Μεσόγειο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της ONEX Shipyards Greece και των αραβικών ναυπηγείων ASRY του Μπαχρέιν το οποίο προβλέπει ότι οι δύο ναυπηγικοί όμιλοι θα μοιραστούν τεχνογνωσία σε θέματα επισκευών και μετασκευών πλοίων, ενώ συνάμα θα διερευνήσουν και μελλοντικές επιχειρηματικές συναλλαγές.

«Ο Όμιλος ONEX είναι ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους με ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων εταιρειών όπως η ONEX Shipyards, με την οποία ανυπομονούμε να συνεργαστούμε σύντομα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των αραβικών ναυπηγείων ASRY, Mazer Matar.

Η βιομηχανία επισκευών και μετασκευών πλοίων του Περσικού γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική στην διάρκεια των τελευταίων ετών, καθώς πέραν της ASRY, τα ναυπηγεία Dubai Drydocks World των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και τα ναυπηγεία Oman Drydocks Company, διεκδικούν και αυτά μια θέση στην εν λόγω παγκόσμια βιομηχανία.

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Rado Antolovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Drydocks World του Ντουμπάι, δήλωσε στο διεθνές συνέδριο S&P Global Platts ότι το ναυπηγείο του είχε επιστρέψει σχεδόν σε πλήρη χωρητικότητα μετά την επιβράνδυση που προήλθε από την πανδημία του Covid. Οι προοπτικές, πρόσθεσε, είναι θετικές καθώς οι πλοιοκτήτες προσαρμόζονται ολοένα και εντονότερα στους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες .

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX Πάνος Ξενοκώστας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εν λόγω συμφωνία υπογραμμίζοντας ότι τα δύο ναυπηγεία μαζί “μπορούμε να εφαρμόσουμε βέλτιστες πρακτικές και να ανταλλάξουμε πολύτιμη τεχνογνωσία προς όφελος της κοινής πελατείας μας. Η συμμαχία αυτή θα αξιοποιήσει την ανταγωνιστικότητά μας για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια αγορά», κατέληξε.

Η ASRY ιδρύθηκε το 1977 και θεωρείται μια από της πλέον έμπειρες μονάδες επισκευής και κατασκευής ναυτιλίας του Κόλπου. Η γκάμα των εγκαταστάσεων του περιλαμβάνει μια αποβάθρα 500.000 dwt, δύο πλωτές αποβάθρες μήκους 252 μέτρων και 227 μέτρων, 15 θέσεις επισκευής και χώρο κατασκευής 250.000 τετραγωνικών μέτρων. Η ASRY πραγματοποιεί επισκευές και μετατροπές για πλοία, πλατφόρμες και πλοία.

Με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies ιδρύθηκε το 2004 και προσφέρει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων στους τομείς της εσωτερικής ασφάλειας, της αεροπορίας, της ναυτιλίας, και της ενέργειας.