Ο ρόλος της Morgan Stanley στη συμφωνία Elon Musk – Twitter

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμφωνία για την εξαγορά του Twitter ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Έλον Μασκ, έπαιξε η επενδυτική τράπεζα της επιλογής του επιχειρηματία, η Morgan Stanley.

Όπως, αναφέρει το CNN Business, η κορυφαία χρηματοοικονομική εταιρεία στον κόσμο, Morgan Stanley, ήταν αυτή που συμβούλευε τον Έλον Μασκ γι΄αυτή την εξαγορά, η οποία συνέβαλε και στην εξασφάλιση χρηματοδότησης 25,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια που χρησιμοποιούν τις μετοχές της Tesla του Μασκ ως εγγύηση. Πρόκειται φυσικά για μία εξέλιξη, η οποία θα οδηγήσει σε προσοδοφόρες αμοιβές και έσοδα από τόκους για τη Morgan Stanley.

Οι επενδυτικές τράπεζες λαμβάνουν συνήθως προμήθεια 1% έως 3% της αξίας μιας συμφωνίας συγχώνευσης, η οποία μοιράζεται μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων τραπεζών. Με βάση την τιμή αγοράς των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό κυμαίνεται από 440 εκατ. έως 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έτσι, η Morgan Stanley αναμένεται να εισπράξει ως προμήθεια εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την παροχή συμβουλών στον Μασκ, συν τα «παράπλευρα κέρδη» που μπορεί να έχει στη Wall Street. Η τράπεζα δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τον ρόλο της σε σχέση με τον Μασκ ή με την Tesla.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το CNN Business, δεν πρέπει να αποτελεί τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι ο Μασκ συνεργάζεται με τη Morgan Stanley. Άλλωστε, έχει μακροχρόνια σχέση με την εταιρεία πάνω από δεκαετία. Και η τράπεζα ήταν ένας από τους τέσσερις αναδόχους για την IPO της Tesla το 2010, μαζί με τις Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Deutsche Bank.