Αποκλεισμός Ρωσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει αποκλειστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), χάνοντας με άμεση ισχύ τα δικαιώματα και τα προνόμιά της ως τμήμα της εξειδικευμένης υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός την Τετάρτη.

Στην πρώτη έκτακτη Γενική Συνέλευση του UNWTO, τα μέλη συζήτησαν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στον Οργανισμό, όπως αποφάσισε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του UNWTO στην έκτακτη συνεδρίασή του τον περασμένο μήνα. Η ρωσική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να υπερασπιστεί τη θέση της και αντ’ αυτού ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον UNWTO πριν από τη συζήτηση.

Η Συνέλευση ψήφισε υπέρ της αναστολής, υπερβαίνοντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Η απόφαση ισχύει αμέσως, ενώ η οικειοθελής αποχώρηση ισχύει μόνο ένα χρόνο μετά την υποβολή επίσημης ανακοίνωσης από ένα Μέλος μέσω των κατάλληλων διαύλων.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: «Τα μέλη του UNWTO έστειλαν ένα σαφές μήνυμα: Ο τουρισμός είναι πυλώνας της ειρήνης και της διεθνούς φιλίας και τα μέλη του UNWTO πρέπει να υποστηρίξουν αυτές τις αξίες ή να αντιμετωπίσουν συνέπειες, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτή η έκτακτη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας δεν μπορούν να τύχουν υπεράσπισης και είναι αντίθετες με τις ίδιες τις αρχές του UNWTO και της διεθνούς διακυβέρνησης».