Δεν έχει τέλος η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κλίμα αβεβαιότητας εξακολουθεί να επικρατεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς οι πιέσεις εντείνονται εξαιτίας της σκληρής στρατηγικής της Κίνας για τον έλεγχο της πανδημίας που έχει προκαλέσει διαταραχές στο εμπόριο και στην εύρυθμη λειτουργία των λιμανιών.

Δημοσίευμα του Bloomberg προειδοποιεί για μια επερχόμενη κρίση στα logistics, η οποία δύναται να ξεπεράσει εκείνη του 2021.

«Αναμένουμε περισσότερα προβλήματα σε σύγκριση με πέρυσι», δήλωσε ο Jacques Vandermeiren, CEO του λιμένα της Αμβέρσας. Η απαισιοδοξία που επικρατεί οφείλεται στις καθυστερήσεις στους κινεζικούς λιμένες, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο στους λιμένες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με προκλήσεις, όταν τα εμπορεύματα φτάσουν στον προορισμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, απαιτούνται κατά μέσο όρο περίπου 111 ημέρες προκειμένου εμπορεύματα να φτάσουν σε αποθήκη των ΗΠΑ από την ώρα που θα φύγουν από το εργοστάσιο στην Ασία.

Τα εν λόγω επίπεδα είναι άνω του διπλάσιου του μέσου όρου του 2019 και κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του Ιανουαρίου του 2022, των 113 ημερών. Την ίδια ώρα, τα containers παραμένουν κατά μέσο όρο στον λιμένα της Σαγκάης για 12,1 ημέρες βάσει δεδομένων για τις 18 Απριλίου, έναντι 4,6 ημερών στις 28 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σενάρια τα οποία τίθενται υπό εξέταση είναι ο «μετασχηματισμός» των εφοδιαστικών αλυσίδων με επίκεντρο τη μείωση της απόστασης μεταξύ αφετηρίας και προορισμού των εμπορευμάτων. Πάντως, προκειμένου να συμβεί αυτό, οι καταναλωτές πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τα εμπορεύματα σε ακριβότερη τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, το παγκόσμιο εμπόριο θα συνεχίζει να ταλανίζεται από προκλήσεις στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, ο αντίκτυπος των οποίων θα είναι εμφανής μέσω καθυστερήσεων και ανατιμήσεων, που με τη σειρά τους θα διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία.