Ενέργεια: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή με ρούβλια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου έχουν πληρώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Gazprom σε Ρούβλια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ανάμεσα σε αυτές και ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni που ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια, για να πληρώσει το ρωσικό αέριο.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η Eni εξακολουθεί να αναμένει οδηγίες από την ιταλική κυβέρνηση και τις αρχές της ΕΕ σχετικά με τους όρους και τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων λογαριασμών.

Νωρίτερα, η Gazprom είχε διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz και στην πολωνική PGNiG, λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια.

Το Bloomberg αποκάλυψε επίσης ότι τέσσερις Ευρωπαϊκές δημόσιες εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια για να αγοράσουν φυσικό αέριο, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Μόσχας.

«Ο Πούτιν συνεχίζει να βγάζει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα πουλώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η μερίδα του λέοντος είναι από την Ευρώπη», τονίζει ο Έντουαρντ Φίσμαν, πρώην ειδικός για την Ευρώπη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.