Στα ύψη οι τιμές των εμπορευμάτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο (S&P500 +3,05% και ο MSCI EΜ -0,90%), όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς, η διεθνής οικονομία εξακολουθεί να κινείται στο περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού, με τις Κεντρικές Τράπεζες να προβαίνουν σε αυξήσεις επιτοκίων.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της μελέτης, σε μακροοικονομικό επίπεδο, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στους πρόδρομους επιχειρηματικούς δείκτες του Μαρτίου που θα αντικατοπτρίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο και τις υψηλές τιμές ενέργειας και πρώτων υλών.

Η σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας αντικατοπτρίστηκε στην ενίσχυση των αποδόσεων της αμερικανικής 10ετίας και 2ετίας (2,18% και 1,94% αντίστοιχα), η οποία οδήγησε σε νέα ιστορικά υψηλά τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες, τόσο στην πλευρά του πληθωρισμού όσο και στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα, τα ασφαλή καταφύγια, όπως το δολάριο και ο χρυσός, σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας, όπως είναι αυτή που διανύουμε, ενισχύθηκαν και αυτά σημαντικά.

Η αναταραχή που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την αγορά, θα χρειαστεί καιρό για να ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, οι προκλήσεις είναι πολλές, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και την ενέργεια να αποτρέπουν την πιθανή συνέχιση των καλλιεργειών.

Στα ύψη οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική ενίσχυση κατέγραψαν όλες οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, με το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Ειδικότερα, για τα σιτηρά, η αγορά αναμένει ενίσχυση των ανοδικών πιέσεων, καθώς ανησυχεί για την έκταση της διαταραχής στην Ουκρανία και την ανοιξιάτικη φύτευση καλλιεργειών στην περιοχή. Για τη ζάχαρη, η αγορά εκτιμά πιθανό έλλειμμα ζάχαρης το 2022/23, ευνοώντας την τιμή της.

Η μειωμένη παραγωγή και η αυξημένη κατανάλωση, λαμβανομένου του covid-19, συνεχίζει να υποστηρίζει θετικά την τιμή του χυμού. Για το βαμβάκι, η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και η παρατεταμένη ξηρασία στη Νότια Αμερική επιδρούν θετικά στην τιμή του. Το υψηλό κόστος ζωοτροφών πιθανά να περιορίσει την προσφορά βόειου κρέατος, με ενίσχυση της τιμής του. Το ρύζι, δύναται να υποκαταστήσει το ακριβό σιτάρι, λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής του, στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.