Σε χαμηλά επίπεδα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Βρετανία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων μηνών κινήθηκε η ανάπτυξη του βρετανικού ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη S&P Global/CIPS Purchasing Managers’ Index (PMI).

Ειδικότερα, ο PMI των υπηρεσιών στη χώρα υποχώρησε στις 58,9 μονάδες τον Απρίλιο από τις 62,6 του Μαρτίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο, όταν η βρετανική οικονομία δεχόταν το πλήγμα της νέας παραλλαγής Όμικρον και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 18 μηνών.

Αντίστοιχα, ο σύνθετος PMI – ο οποίος περιλαμβάνει και τα στοιχεία του PMI μεταποίησης που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη – υποχώρησε στις 58,2 μονάδες από τις 60,9, ενώ τα επιμέρους στοιχεία του για τις τιμές παραγωγής κατάγραψε υψηλό από το 1999.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίσημος δείκτης τιμών καταναλωτή έδειξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 30 ετών στο 7% τον Μάρτιο, με πολλούς οικονομολόγους να πιστεύουν ότι θα πλησιάσει και σε διψήφιο ποσοστό αργότερα εντός του έτους, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

“Οι διπλοί αντίθετοι άνεμοι της κρίσης του κόστους ζωής και του πολέμου στην Ουκρανία άρχισαν να “δαγκώνουν” τον κλάδο υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο, όπως επιβεβαιώνεται από την απότομη επιβράδυνση των νέων παραγγελιών στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους μέχρι τώρα”, επισημαίνει ο οικονομικός διευθυντής της S&P Global, Άντριου Χάρκερ.