Γερμανία: Πωλήσεις-ρεκόρ σε χάλυβα και πλαστικά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σημαντική αύξηση σημειώνεται στη ζήτηση μεταξύ των κατασκευαστών βιομηχανικών ενδιάμεσων προϊόντων στη Γερμανία, όπως ο χάλυβας, οι ημιαγωγοί και τα πλαστικά, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Πολλές εταιρείες από τους αντίστοιχους τομείς αναφέρουν στοιχεία ρεκόρ – επειδή πολλοί πελάτες γεμίζουν τα αποθέματά τους για να είναι σε θέση να παραδώσουν παρά την απειλή ελλείψεων.

Ο επικεφαλής της εταιρείας εμπορίας χάλυβα Klöckner & Co. μίλησε ακόμη και για “αγορές πανικού” στις βιομηχανίες πελατών – και σημείωσε διπλασιασμό των κερδών. Οι πάροχοι υπηρεσιών ακινήτων, όπως η JLL, καταγράφουν ζήτηση ρεκόρ για αποθηκευτικούς χώρους: Με περίπου 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε αποθήκες και ακίνητα logistics, η JLL εκμίσθωσε περισσότερους χώρους από ποτέ άλλοτε σε ένα πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομία αναμένει συνεχή προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. “Η μεταποιητική βιομηχανία έχει γεμάτα βιβλία παραγγελιών και προσπαθεί να εξασφαλίσει κάθε διαθέσιμο προϊόν εισροών”, λέει ο Markus Mayer, ειδικός σε θέματα χημικών στην Baader Bank. “Θέλει να παραμείνει σε θέση να παραδώσει και φοβάται περαιτέρω αυξήσεις των τιμών”.

Σύμφωνα με έρευνα, οι τιμές αγοράς ενδιάμεσων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 56% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Για τις πρώτες ύλες, η αύξηση ήταν 46%.

Επί του παρόντος, η Klöckner, όπως και πολλές άλλες εταιρείες της βιομηχανίας χάλυβα, επωφελείται κυρίως από τις υψηλές τιμές που προκύπτουν από την αυξημένη ζήτηση. Η κατάσταση είναι παρόμοια στη χημική βιομηχανία, όπου η Lanxess, για παράδειγμα, μπόρεσε πρόσφατα να προωθήσει 30% υψηλότερες τιμές.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος ειδικών χημικών προϊόντων με έδρα την Κολωνία διευρύνει και ο ίδιος τα αποθέματά του. O διευθύνων σύμβουλος Matthias Zachert κατά την παρουσίαση των στοιχείων, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως “από τον Μάρτιο είμαστε σε θέση να γεμίσουμε και πάλι τα αποθέματά μας”. Ο Zachert αναμένει ότι αυτό ισχύει και για τους πελάτες, οι οποίοι θα αυξήσουν τα αποθέματά τους κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες εξετάζουν με ανησυχία τις οικονομικές επιπτώσεις της άκαμπτης πολιτικής για τον κορωνοϊό στην Κίνα. Τα αυστηρά λουκέτα σε πόλεις όπως η Σαγκάη προκαλούν την κατάρρευση των logistics ειδικότερα.

Σε αυτή τη φάση που χαρακτηρίζεται από πολλές αβεβαιότητες, οι εταιρείες θέλουν να διασφαλίσουν την παραγωγική τους ικανότητα. Η αποθήκευση χημικών ουσιών και πλαστικών – εφόσον είναι διαθέσιμα – είναι επομένως πιθανό να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο ακόμη τρίμηνα, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε θέματα χημικών Mayer.