Η ακρίβεια στο σιτάρι και οι επιπτώσεις στην διατροφική αλυσίδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι υψηλές παγκόσμιες τιμές του σιταριού προκαλούν επιπτώσεις στη διατροφή των καταναλωτών στην Αφρική.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παραγωγοί τροφίμων στην Κένυα, την Αίγυπτο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Νιγηρία και το Καμερούν υποστηρίζουν ότι αναμειγνύουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις στα ψωμιά, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά τους.

Το τοπικό ρύζι, το αλεύρι μανιόκας και το σόργο αντικαθιστούν το σιτάρι, το οποίο έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 40% φέτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας συμπίεσε τις εξαγωγές από την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους φορτωτές.

Η Κένυα εισάγει περίπου το 44% του σιταριού της από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η εκτίναξη των τιμών συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού στο 6,5% τον Απρίλιο.

Οι παγκόσμιες προμήθειες σιταριού θα μπορούσαν να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές μετά από σοβαρούς καύσωνες που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες, ανέφερε το Bloomberg News. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν βλέπει λόγο για τέτοιους ελέγχους.

Προηγουμένως, η χώρα μείωσε την εκτίμηση της παραγωγής της για τη φετινή σεζόν, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει αρκετή προσφορά για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

“Θα μπορούσαμε να δούμε κάποια πίεση προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης κατανάλωσης των εγχώρια παραγόμενων χονδροειδών δημητριακών”, δήλωσε η Shirley Mustafa, οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο FAO μείωσε τις προοπτικές του για το 2022 για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού, λέγοντας ότι η πρόβλεψη για την Ουκρανία παραμένει κάτω από το μέσο όρο. Ο πόλεμος πιθανότατα θα μειώσει τη συγκομιζόμενη έκταση κατά τουλάχιστον το ένα πέμπτο.

Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σιταριού, με περισσότερο από το 80% των εισαγωγών να προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι κρατικές αγορές υπολείπονται κατά 13% σε σχέση με πέρυσι.

Στο Κονγκό, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πρόγραμμα υποστήριξης της παραγωγής αλεύρου μανιόκας για την παρασκευή ψωμιού και γλυκών. Το αλεύρι παρασκευάζεται από μανιόκα, μια αμυλούχα ρίζα.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει το Κονγκό να μειώσει την εξάρτησή του από το εισαγόμενο σιτάρι, το οποίο κοστίζει περίπου 87 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Julien Paluku στο Twitter.