Η ελληνική ναυτιλία και οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις πετρελαίου εναντίον της Ρωσίας αναφέρεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung.

H εφημερίδα επισημαίνει πως «Τα σημαντικότερα σημεία διαμάχης είναι οι μεταβατικές περίοδοι για το εμπάργκο πετρελαίου και η απαγόρευση στις ναυτιλιακές εταιρείες της ΕΕ να μεταφέρουν την πρώτη ύλη με δεξαμενόπλοια σε άλλους πελάτες». Και λίγο παρακάτω γράφει και για τη στάση της Ελλάδας … « Η πρόταση είναι αμφιλεγόμενη μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ.

Ο Έλληνας εκπρόσωπος διαμαρτύρεται για τη μεγάλη πίεση που ασκείται στη ναυτιλία της χώρας του και προειδοποιεί ότι για παράδειγμα, Ασιάτες αντίπαλοι θα μπορούσαν να πάρουν τις παραγγελίες και να είναι αυτοί που θα γελάσουν τελευταίοι.

Η Αθήνα αντιστάθηκε ήδη στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων τον Απρίλιο για τους αυστηρούς κανόνες για τα λιμάνια και τα πλοία. Τότε η Κομισιόν ήθελε να επιβάλει απαγόρευση εισόδου ρωσικών πλοίων, αλλά λόγω της αντίστασης από την Ελλάδα, αυτό περιορίστηκε σε μια απαγόρευση για πλοία που φέρουν ρωσική σημαία. Αυτό μειώνει κατά πολύ τις συνέπειες, επειδή πολλά πλοία που ανήκουν σε Ρώσους φέρουν σημαίες ξένων χωρών».

Πηγή: DW