Η άλλοτε ισχυρή Ρωσία οδεύει σε οικονομική συρρίκνωση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τη βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών αντιμετωπίζει η Ρωσία καθώς αυξάνεται η πίεση από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι πιθανό να συρρικνωθεί έως και 12% φέτος, ξεπερνώντας την πτώση 8% που αναμένει το υπουργείο Οικονομίας, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις εκτιμήσεις και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει δώσει δημόσια κάποια πρόβλεψη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ρωσική οικονομία γνώρισε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου καθώς κατέρρευσε το μοντέλο της σοβιετικής εποχής.

Οι αρνητικοί παράγοντες σήμερα είναι το εμπάργκο πετρελαίου, η απόφαση της ΕΕ να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο, μαζί με την έξοδο των ξένων εταιρειών από τη χώρα”, δήλωσε η Natalia Lavrova, επικεφαλής οικονομολόγος του BCS Financial Group στη Μόσχα. “Όλα αυτά πιθανότατα θα επεκταθούν σταδιακά, ενώ οι αρνητικοί παράγοντες θα μεταφερθούν και στο 2023”.

Εξαιρουμένων αυτών των παραγόντων και με βάση μόνο τις τρέχουσες κυρώσεις, προβλέπει συρρίκνωση 10,8% το 2022 και περίπου 5% το 2023.

Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου ότι αναμένει συρρίκνωση μεταξύ 8% και 10% φέτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ένα ποσοστό 8,5%, ενώ έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους κατέληξε σε μέση πτώση 10,3%.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές παραμένει πολύ υψηλή καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων βασικών εξαγωγών της Ρωσίας όπως το πετρέλαιο, ανέφεραν οι πηγές.