Πόσα δολάρια άντλησαν οι ευρωπαϊκές startups το πρώτο τρίμηνο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Παρά τη γεωπολιτική αστάθεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές startups προσέλκυσαν το 1ο τρίμηνο του 2022 σημαντικά κεφάλαια, αυξημένα μάλιστα έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σημειώνει το ΣΕΠΕ.

Ειδικότερα, τους τρεις πρώτους μήνες του 2022, οι νεοφυείς εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου προσέλκυσαν 27 δισ. δολάρια σε περισσότερες από 1.800 συμφωνίες. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και κατά 33% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους.

Τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης “State of Venture” της CB Insights, η Μεγάλη Βρετανία παρέμεινε ο μαγνήτης για τα venture capitals (VCs), που επενδύουν σε ευρωπαϊκές startups. Οι νεοφυείς εταιρείες με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, παρέμειναν τα αγαπημένα παιδιά των επενδυτών, προσελκύοντας το εξεταζόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις ύψους 9,2 δισ. δολάρια σε 538 συμφωνίες.

Τα κεφάλαια, που διατέθηκαν στις startups της περιοχής, ήταν αυξημένα κατά 33% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Αντιπροσωπεύουν, δε, το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεων σε ευρωπαϊκές startups κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2022.

Από την πλευρά τους, γαλλικές startups της Γαλλίας κατάφεραν -για πρώτη φορά- να ξεπεράσουν τις γερμανικές σε χρηματοδοτήσεις. Το γαλλικό οικοσύστημα βρέθηκε, τους τρεις πρώτους μήνες του 2022, στα ραντάρ των επενδυτών, σηκώνοντας χρηματοδοτήσεις 4,8 δισ. δολάρια σε 264 συμφωνίες, ποσό αυξημένο κατά 85% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Στη λίστα των ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων καινοτομίας με τις πιο υψηλές χρηματοδοτήσεις ακολουθούν η Γερμανία με 2,9 δισ. δολάρια και 216 συμφωνίες. Οι χρηματοδοτήσεις προς γερμανικές startups μειώθηκαν, ωστόσο από τρίμηνο σε τρίμηνο κατά 52%.

Η Ολλανδία βρέθηκε στην 4η θέση της ίδιας κατάταξης με 891 εκατ. δολάρια, τα οποία διατέθηκαν σε 85 συμφωνίες (αύξηση κατά 6%), ενώ την πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών οικοσυστημάτων για startups στην Ευρώπη συμπλήρωσε η Σουηδία με 775 εκατ. δολάρια σε 94 συμφωνίες (αύξηση 5%).
Το μέλλον

Τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο του 2022, εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή, συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι και το 2022, όπως και το 2021 – όταν είχαν σηκώσει 121 δισ. δολάρια- θα είναι μια χρονιά – ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές startups. Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδυτικές προθέσεις το οικονομικό ντόμινο, που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ανθεκτικές στους κραδασμούς οι startups

«Αναμένουμε ότι οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν ασταθείς, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία και καθώς οι κυβερνήσεις, ανά τον κόσμο, εφαρμόζουν οικονομικά μέτρα αντιποίνων προς τη Ρωσία. Αν και η αγορά των VCs είναι σχετικά απομονωμένη από κραδασμούς της δημόσιας αγοράς, η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και οι κακές μακροοικονομικές επιδόσεις ενδέχεται να μειώσουν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων», είναι ο βασικός προβληματισμός των αναλυτών. Ωστόσο, όπως εξηγούν, παρά τις ανησυχίες για ύφεση στις δημόσιες αγορές και τις γεωπολιτικές ανησυχίες, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startups συμβαδίζουν με τον ρυθμό ρεκόρ του 2021.