Δημιουργία κέντρων logistics στην Κεντρική Μακεδονία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζει η ανεύρεση χώρων για τη δημιουργία κέντρων logistics στην Κεντρική Μακεδονία την τελευταία τετραετία.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο LOGI.22, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία O.MIND CREATIVES και το περιοδικό Supply Chain & Logistics, ανέφερε ότι τα αδειοδοτημένα κέντρα logistics στην Περιφέρεια, ανέρχονται ήδη σε 319, εκ των οποίων τα 242 στη Θεσσαλονίκη και τα 77 στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

Η πανδημία συνέβαλε προωθητικά στη δημιουργία υποδομών του είδους, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αρκετές από τις αδειοδοτήσεις των τελευταίων ετών αφορούσαν σε αποθηκευτικούς χώρους, σχετικούς με προϊόντα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Covid-19. «Tο επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζεται αμείωτο και δεχόμαστε πάρα πολλές αιτήσεις από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θέλουν να επεκταθούν στην περιοχή μας» υπογράμμισε.

Ο κ.Γιουτίκας υπενθύμισε δε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια από τις λίγες στην Ελλάδα, που διαθέτουν μηχανισμό διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας. Βάσει στοιχείων από αυτόν, το 2019, λίγο πριν από την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης, οι εγκαταστάσεις των εταιρειών logistics μόνο στη Θεσσαλονίκη απέδιδαν το 28,1% των συνολικών θέσεων εργασίας της χώρας στον κλάδο. Με απλά λόγια, σχεδόν 30 στις 100 θέσεις εργασίας στον κλάδο των logistics πανελλαδικά, δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη, είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας υπενθύμισε ακόμα τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για το «νοικοκύρεμα» της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, εμβαδού 15.000 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν 800 επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν το 15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

Εντός του 2021, τόνισε, ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός της Περιφέρειας και ήδη αναδείχτηκε ο ανάδοχος για την εκπόνηση της μελέτης εξυγίανσης και οργάνωσης της ΑΒΣ στο Καλοχώρι. Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 30 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, οι οποίες καλύπτουν εμβαδόν περίπου 90.000 στρεμμάτων (με σημαντική δραστηριότητα σε Νεοχωρούδα, Θέρμη και Ωραιόκαστρο).