Συμφωνία ΗΠΑ-Βουλγαρίας για LNG

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε συμφωνία με τις ΗΠΑ κατέληξε η Βουλγαρία για την παραλαβή δύο φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Ιούνιο.
Μάλιστα, διεξάγονται συζητήσεις και για το ενδεχόμενο σύναψης μακροπρόθεσμης σύμβασης, μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

Τα δύο φορτία από τις ΗΠΑ θα παραδοθούν στη Βουλγαρία τον Ιούνιο, ενώ η αγορά θα πραγματοποιηθεί σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που χρέωνε η Gazprom, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία στις 27 Απριλίου λόγω της άρνησης των δύο χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια.

Οι ανάγκες της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο ανέρχονται περίπου σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, εκ των οποίων περισσότερο από το 90% προμηθευόταν μέχρι πρότινος από τη Ρωσία.

“Για τον Ιούνιο, έχουν ήδη εξασφαλίσει δύο δεξαμενόπλοια LNG, σε τιμές ελαφρώς χαμηλότερες από αυτήν της Gazprom. Και ξεκινάμε συνομιλίες για τη σύναψη ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου, στο πλαίσιο του οποίοι οι τιμές θα είναι ακόμη χαμηλότερες”, δήλωσε ο Πέτκοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως διευκρίνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, τα δύο φορτία δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο των ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, στο πλαίσιο απεξάρτησης της Ένωσης από τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

“Έχουμε διαπραγματευτεί παραδόσεις ειδικά για τη Βουλγαρία, που δείχνει επίσης την υποστήριξη των εταίρων μας”, τόνισε ο Πέτκοφ, προσθέτοντας ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα προέλθει από τους τερματικούς σταθμούς LNG είτε της Ελλάδας είτε της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία έχει εντείνει τις συνομιλίες της με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ενώ εξετάζει τη σύναψη και άλλων συμφωνιών για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των τερματικών σταθμών της Ελλάδας και της Τουρκίας.