Εκτελωνισμούς εξπρές προωθεί η Βραζιλία σε συνεργασία με δέκα χώρες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε συμφωνία για την απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών εισαγωγής – εξαγωγής προϊόντων και αγαθών κατέληξε η Βραζιλία με δέκα χώρες με τις οποίες διατηρεί στενούς εμπορικούς δεσμούς.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Τελωνείων και Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας Φαούστο Βιέρα δήλωσε ότι παρόμοια συμφωνία επιδιώκει να υπογράψει η Βραζιλία και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στην συμφωνία αυτή συμμετέχουν η Αργεντινή, η Βολιβία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη, το Περού, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ουρουγουάη. Με βάσει την συμφωνία αυτή ανάλογες εξπρές διαδικασίες θα παρέχουν και οι παραπάνω χώρες προς την Βραζιλία.

Οι εταιρίες που μεταφέρουν αγαθά από και προς την ομάδα των παραπάνω χωρών και ως τώρα έχουν επιδείξει πλήρη συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές τους θα μπορούν πλέον να εκτελωνίζουν τα εισαγόμενα ή εξαγόμενα προϊόντα τους στον χρόνο ρεκόρ των 26 λεπτών, αντί των 28 ωρών που χρειάζονταν ως τώρα, όταν τα φορτία αυτά διακινούνται δια θαλάσσης.

Αν διακινούνται δια ξηράς τότε ο χρόνος εκτελωνισμού τους δεν θα ξεπερνά τα πέντε λεπτά από εφτά ώρες που ίσχυε ως τώρα.
Τα στοιχεία από το τελωνειακό ισοζύγιο του 2021, που δημοσιεύθηκαν από την Ομοσπονδιακή Εσόδων της Βραζιλίας, δείχνουν ότι μόνο το 0,32% των εταιριών που θα μετέχουν στην συμφωνία ελέγχθηκε πέρυσι. Για όλες τις άλλες εταιρίες το ποσοστό ελέγχων ήταν 3,5 φορές υψηλότερο.

Η γρήγορη εκκαθάριση εμπορευμάτων είναι ένα κίνητρο για τις εταιρείες να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την εμπορική τους σχέση με την Βραζιλία.