Στόχος η βιωσιμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

“Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας ήταν αμοιβαία επιδίωξη των δύο χωρών, έγινε κατορθωτή μετά από 21 χρόνια και πρέπει να επιβιώσει”, δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Κύπρου Βασίλης Δημητριάδης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Μεσόγειος ως κόμβος γαλάζιας ανάπτυξης και ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσαν το ΕΒΕ Αμμοχώστου και το ΕΒΕ Πειραιώς στο συνεδριακό κέντρο της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Όπως είπε, “κρίνεται πολύ σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη των δύο κρατών, καταφέραμε να δώσουμε μια εναλλακτική επιλογή στους συμπολίτες μας και να δημιουργηθεί το πλαίσιο περαιτέρω ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες».

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι μια νέα προσπάθεια που πρέπει να αγκαλιαστεί από Ελλάδα και Κύπρο για να καταστεί βιώσιμη. Η έγκριση του πλαισίου χρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί κρατική χρηματοδότηση από πλευράς Κύπρου, αφορά 3 συν 3 έτη, οι ενωσιακοί κανόνες δεν επιτρέπουν την περαιτέρω χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος, γι’αυτό και πρέπει να του δώσουμε τη στήριξη που του αρμόζει προκειμένου να είναι βιώσιμη η προσπάθεια αυτή».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «ενδεχομένως το εγχείρημα αυτό στο εγγύς μέλλον να επεκταθεί και σε μια τρίτη γειτονική χώρα, για να δημιουργηθούν περαιτέρω προϋποθέσεις ενίσχυσης της βιωσιμότητας της όλης προσπάθειας».

Η ναυτιλία στην Κύπρο

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε επίσης ότι «η ναυτιλία της Κύπρου προχωρεί και αναπτύσσεται, ενώ και η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι έτοιμη να αλλάξει για να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη τεχνικού προσωπικού στην Κύπρο, θα πρέπει να φέρουμε τους νέους πιο κοντά στη θάλασσα και προς το σκοπό αυτό γίνονται πάρα πολλές δράσεις μεταξύ των οποίων και στα σχολεία».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «οι νέοι θα αγκαλιάσουν το Φεστιβάλ Θάλασσας που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στη Λεμεσό το διήμερο 20 και 21 Μαϊου, όπου 40 Οργανισμοί ενώνουν δυνάμεις για να προβάλουν τη θάλασσα ως άθληση, ως δραστηριότητα, ως επιλογή σπουδών και ως επαγγελματικό προσανατολισμό».

Ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας είπε ότι «η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας ήταν αμοιβαία επιδίωξη και των δύο χωρών, τα καταφέραμε και η θαλάσσια σύνδεση έγινε πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ενώ θα τονώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το τουριστικό προϊόν, αφού και οι Έλληνες και οι Κύπριοι θα μπορούν με το αυτοκίνητο τους να επισκέπτονται τις δύο χώρες».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η γραμμή να είναι βιώσιμη, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου στο συγκεκριμένο εγχείρημα και όλους μας ενδιαφέρει το πρώτο εγχείρημα να πάει καλά για να πάμε στο επόμενο που είναι μια πιο μόνιμη λύση του θέματος».

Ο Χαράλαμπος Μανώλη, εκπρόσωπος της Διαχειρίστριας εταιρείας της ναυτιλιακής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας εξέφρασε συγχαρητήρια και ευχαριστίες στον Υφυπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος «με δική του προσπάθεια κατάφερε να φέρει εις πέρας και εφαρμογή την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Το πλοίο που έχει ναυλωθεί για τον σκοπό αυτό είναι χωρητικότητας 400 ατόμων εκ των οποίων οι 300 θα είναι σε καμπίνες και 100 αεροπορικές καρέκλες, με δυνατότητα να μεταφέρει πάνω από 100 αυτοκίνητα».

Το πρώτο ταξίδι του πλοίου, συνέχισε, “θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου και το τελευταίο στις 17 Σεπτεμβρίου όταν θα επιστρέψει από την Ελλάδα. Εχουμε ενημερωθεί ότι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 3 χιλιάδες κρατήσεις, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για μεταφορά 1100 οχημάτων, γεγονός που μας δίνει θάρρος ώστε να προχωρήσουμε πιο πέρα».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «η ζήτηση για το δρομολόγιο Κύπρου – Ελλάδας να συνεχίσει και μετά από έξι χρόνια ούτως ώστε η γραμμή να καταστεί βιώσιμη και να έχουμε μια συνεχή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών».