Το Επιχειρείν στην εποχή των κρίσεων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Business Forum με θέμα «Το Επιχειρείν στην εποχή των κρίσεων» που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και παρακολούθησαν Κύπριοι και Έλληνες επιχειρηματίες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας από Ελλάδα και Κύπρο, επιχείρησαν μία πρώτη χαρτογράφηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το επιχειρείν από την ενεργειακή κρίση, συζήτησαν για τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν επιφέρει οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Οικονομίας, των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης και διερεύνησαν τα πεδία εκείνα τα οποία προσφέρονται για να δοθούν έμμεσες και άμεσες λύσεις, ώστε να μειωθούν, στο μέγιστο δυνατό, οι επιπτώσεις από το ενεργειακό.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς επίσης οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων από Ελλάδα και Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σε όλα τα πάνελ κυριάρχησε ο προβληματισμός αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις σε συνάρτηση με την πολιτική που ακολουθεί στην παρούσα συγκυρία η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ενεργειακό πεδίο, αλλά και στις επιμέρους επιλογές για τα πράσινα καύσιμα. Συγκλίνουσες ήταν οι απόψεις των ομιλητών ότι η τακτική αυτή από πλευράς ευρωπαϊκής ένωσης, λειτουργεί επιβαρυντικά στο ενεργειακό κόστος γεγονός που συμπαρασύρει αλυσιδωτά τα κόστη των προϊόντων που καλείται ο τελικός καταναλωτής να πληρώσει, στον Τουρισμό, αλλά και σε αυτή καθαυτή την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μεταποιητικών και άλλων επιχειρήσεων.

Στις συζητήσεις για την οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, μίλησε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ απαρίθμησε και τα νέα μέτρα τα οποία σχετίζονται με την άμβλυνση των επιπτώσεων του ενεργειακού στην ελληνική οικονομία.

Στο σημείο αυτό, με παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να γίνει ορθή «διαχείριση της ακρίβειας» ενώ, αναφορικά με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, χρησιμοποίησε τις λέξεις «Χρήμα και Κλίμα», περιγράφοντας με αυτές, συντομογραφικά, ολόκληρα κεφάλαια μιας πολιτικής ολιστικού χαρακτήρα, όπου η καλλιέργεια του κλίματος, του ορθού κλίματος, συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και χρηματοδοτικής στήριξης επενδύσεων που αναφέρονται στις ΑΠΕ, για να απαριθμήσει στη συνέχεια το τι δέον γενέσθαι, αλλά και τι έχει εισηγηθεί το Επιμελητήριο για την ανάπτυξή τους. Στις συζητήσεις για τον πληθωρισμό, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κάνοντας αναφορά στα παγκόσμια οικονομικά δρώμενα, ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο Ρωσο-ουκρανικό έκρυψαν το πρόβλημα της Κίνας, το οποίο το συνδύασε με τα προβλήματα της εφοδιαστικής και τη συνακόλουθη αύξηση του κόστους διαμετακόμισης, όπως αυτό επιδρά στην μεταποίηση και στο κόστος των τελικών προϊόντων.

Στο τουριστικό πεδίο, εκφράστηκε η αισιοδοξία και της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, ότι η φετινή χρονιά, θα είναι αρκετά καλή σε σχέση και σε σύγκριση με το 2019 και συνεξετάστηκαν τα εργαλεία για την ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων και στις δύο χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό. Τόσο η υφυπουργός Τουρισμού, κα Σ. Ζαχαράκη, όσο και η πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Α. Γκερέκου, αναφέρθηκαν σε θέματα τουριστικής πολιτικής, σημειώνοντας την συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Αμμοχώστου, Αυγουστίνος Παπαθωμάς, αναφέρθηκε στα πεδία ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων, προτρέποντας την κυπριακή κυβέρνηση να παράσχει κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο.

Τέλος, οι δύο Πρόεδροι των Ε.Β.Ε. Πειραιώς και Ε.Β.Ε. Αμμοχώστου ανήγγειλαν την από κοινού πρόθεσή τους να καταστεί το Φόρουμ, ετήσιος θεσμός, προτείνοντας, η επόμενη συνεδρίαση να γίνει στον Πειραιά, γεγονός που έγινε αποδεκτό, με θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.