Άνοδος των Handies σε Μεσόγειο και Ασία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Commercial Manager TMC MARITIME CO.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Chartering Department TMC MARITIME CO.

Στην αγορά των Handies, στην Ευρώπη η αγορά παρουσίασε μεικτές τάσεις με τα ταξίδια προς την άλλη πλευρά του ατλαντικού να μην προτιμώνται από τους πλοιοκτήτες, ενώ τα ταξίδια προς την Αφρική και την Ασία να παρουσιάζουν αυξήσεις στους ναύλους. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια ανέβηκαν στα $ 23,5-24,5Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο με Scrap φορτία στα $ 22,5-23,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια υποχώρησαν στα $ 17-18Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος κινήθηκε σε υψηλές ταχύτητες, βλέποντας βελτιώσεις σε όλες τις διαδρομές. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των πλοιοκτητών που εξετάζει ταξίδια από ρωσικά λιμάνια αναμένοντας αυτό να επιδράσει στο premium για αυτές τις διαδρομές. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο κινήθηκαν στα $ 22-23Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 22-23Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 20-21,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 29-30 Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον αμερικανικό κόλπο η αγορά παρουσίασε διορθώσεις σε όλες τις διαδρομές, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Δεδομένου ότι η προσφορά πλοίων παραμένει υψηλή, αναμένουμε η αγορά να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο την επόμενη εβδομάδα. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μειώθηκαν στα $ 30,5-31,5Κ/ημέρα και στην Ασία στα $ 31,5-32,5Κ /ημέρα.

Η αγορά της Ανατολικής Ακτής της Νοτίου Αμερικής (ECSA) δέχθηκε πιέσεις, με τη δραστηριότητα και τη ζήτηση να μην αρκεί, ώστε να απορροφηθούν όλα τα διαθέσιμα πλοίων. Ξεχώρισαν οι διαδρομές για τη Δυτική Ακτή της Νοτίου Αμερικής. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 40-41,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 44-45,5Κ/ημέρα.

Στην Ασία, η αγορά παρουσίασε σαφώς καλύτερη εικόνα και οι ναύλοι κινήθηκαν γύρω στα 30 Κ ή και παραπάνω σε όλες τις υπό-περιοχές. Στον αραβικό κόλπο και τη Δυτική Ινδία υπάρχει έντονη κινητικότητα πριν από την περίοδο των μουσώνων. Στην άπω Ανατολή οι αρρυθμίες στη λειτουργία των λιμανιών λόγω της πανδημίας έχει κρατήσει την προσφορά πλοίων σε χαμηλά επίπεδα, αφού είναι μπλοκαρισμένα σε κάποιο κινέζικο λιμάνι.

Στη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία η ροή των φορτίων είναι ικανοποιητική και μία ενδεχόμενη πτώση του αριθμού των πλοίων θα οδηγήσει σε άνοδο των ναύλων. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλειναν στα $ 32-33,5 Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 27-28Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 26,5-27,5Κ /ημέρα.