Η ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες σιταριού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η κίνηση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά, αποκαλύπτοντας πόσο περιορισμένες είναι οι παγκόσμιες προμήθειες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και απειλώντας να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η Ινδία, αποφάσισε να αναστείλει τις πωλήσεις στο εξωτερικό για να διασφαλίσει την επισιτιστική της ασφάλεια. Αυτό προκάλεσε την κριτική των υπουργών Γεωργίας της G7, οι οποίοι δήλωσαν ότι τέτοια μέτρα επιδεινώνουν την παγκόσμια κρίση.

Ο πόλεμος ελάττωσε σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές της Ουκρανίας και τώρα οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι καύσωνες απειλούν τις καλλιέργειες στους περισσότερους μεγάλους παραγωγούς.

“Αν η απαγόρευση αυτή συνέβαινε σε μια κανονική χρονιά, ο αντίκτυπος θα ήταν ελάχιστος, αλλά η απώλεια του όγκου της Ουκρανίας επιδεινώνει τα ζητήματα”, δήλωσε ο αναλυτής της Thomas Elder Markets, Andrew Whitelaw.

Η Ινδία έδωσε προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά, ακόμη και αν η κίνηση αυτή κινδυνεύει να αμαυρώσει τη διεθνή εικόνα της ως αξιόπιστου προμηθευτή. Παράλληλα, θα εγκρίνει τις εξαγωγές σε χώρες που χρειάζονται σιτάρι για τις ανάγκες της επισιτιστικής ασφάλειας και με βάση τα αιτήματα των κυβερνήσεών τους. Θα επιτρέψει επίσης αποστολές για τις οποίες έχουν ήδη γίνει οι καταθέσεις των πληρωμών. Το ινδικό σιτάρι συνήθως πηγαίνει στο Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδονησία.

“Πολλοί εξαγωγείς παγκοσμίως έχουν δεσμεύσεις αγοράς ινδικού σιταριού, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν”, δήλωσε ο Vijay Iyengar, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrocorp International με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία εμπορεύεται περίπου 12 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως.