Ρεκόρ κερδών για την Saudi Aramco

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Υψηλά κέρδη κατέγραψε η Saudi Aramco, μετά την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Aramco, η οποία την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε την Apple και έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, ακολούθησε τους ανταγωνιστές της Big Oil, όπως η Shell Plc και η BP Plc, ανακοινώνοντας κέρδη-φωτιά για το πρώτο τρίμηνο.

Όπως και αυτοί, τα αποτελέσματα της σαουδαραβικής εταιρείας ενισχύθηκαν από το άλμα του αργού στα 110 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση της Μόσχας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η ελεγχόμενη από το κράτος Aramco είχε καθαρά κέρδη 39,5 δισ. δολάρια, από 21,7 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Διατήρησε το τριμηνιαίο μέρισμα αμετάβλητο στα 18,8 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία επωφελήθηκε όχι μόνο από την άνοδο του πετρελαίου κατά περίπου 45% φέτος, αλλά και από τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής του βασιλείου μαζί με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+. Η παραγωγή της Aramco ήταν κατά μέσο όρο 10,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, αυξημένη κατά 20% σε ετήσια βάση.

Η Aramco άντλησε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια με αρχική δημόσια προσφορά στο Ριάντ στα τέλη του 2019. Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά 25% από τα τέλη του 2021, δίνοντάς της αποτίμηση ύψους 2,38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.