Το lockdown στην Κίνα επιδείνωσε τους ρυθμούς ανάπτυξης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν για τον μήνα Απρίλιο στην Κίνα, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 11,1% τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι, περισσότερο από την πτώση του 6,1% που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,9% τον Απρίλιο από πέρυσι, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για μικρή αύξηση 0,4%. Η παραγωγή των επιχειρήσεων εξόρυξης και κοινής ωφελείας αυξήθηκε.

Παράλληλα, η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε πτώση 4,6%, κυρίως λόγω της ύφεσης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κατασκευής εξοπλισμού.

“Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ τα χειρότερα ελπίζουμε να τελείωσαν, πιστεύουμε ότι η οικονομία της Κίνας θα δυσκολευτεί να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα”, αναφέρουν οι αναλυτές.

Η βιομηχανική παραγωγή γύρω από την περιοχή που περιλαμβάνει και την Σαγκάη, μειώθηκε 14,1% τον Απρίλιο, ενώ αυτή στη ΒΑ Κίνα μειώθηκε κατά 16,9%.

Επίσης, τα στοιχεία εμφάνισαν πτώση 47,6% των πωλήσεων αυτοκινήτου, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες περιέκοψαν την παραγωγή εν μέσω άδειων εκθέσεων και ελλείψεων ανταλλακτικών.

Ο δείκτης ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 6,1% τον Απρίλιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 και υψηλότερα από τον στόχο της κυβέρνησης για το 2022, στο 5,5%.