Έκκληση για άνοιγμα των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Μόσχα δήλωσε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να επανεξεταστούν εάν επρόκειτο να λάβουν υπόψη την έκκληση του ΟΗΕ για άνοιγμα της πρόσβασης στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, ώστε να μπορούν να εξάγονται σιτηρά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των θαλάσσιων λιμανιών της, αλλά από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, αναγκάστηκε να εξάγει με τρένο ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα τρόφιμα, Ντέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας: «Αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ ανοίξτε αυτά τα λιμάνια».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Μπίσλι ταΐζει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους και αγοράζει το 50% των σιτηρών του από την Ουκρανία.

Το Reuters αναφέρει ότι η απόφαση της Ρωσίας να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες εμπόδισε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα κύρια λιμάνια της στη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα και μείωσε τις εξαγωγές σιτηρών της αυτόν τον μήνα περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.