Ρωσικό πετρέλαιο μέσω φορτώσεων ship-to-ship στις ελληνικές θάλασσες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε επίπεδα-ρεκόρ έφτασε τον Απρίλιο η άφιξη φορτίων ρωσικού πετρελαίου στα ανοικτά των ελληνικών ακτών. Υπολογίζεται ότι οι αποστολές φορτίων ρωσικού πετρελαίου με προορισμό την Ελλάδα έφτασαν κοντά στις 900.000 τόνους, διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τον Μάρτιο.

Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας έχουν οδηγήσει τους traders στην αναζήτηση νέων μεθόδων εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέσω φορτώσεων ship-to-ship (STS). Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από στοιχεία της Refinitiv Eikon και σύμφωνα με τα όσα επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι τo trading ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών παραμένει προς το παρόν νόμιμο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει συμφωνήσει στην επιβολή εμπάργκο. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος φορτίου ξεκίνησε από ρωσικά λιμάνια με προορισμό την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Καλαμάτας.

Οι traders σημειώνουν ότι το fuel oil – ένα εκ των παραγώγων της διύλισης αργού – αποθηκεύεται και αναμειγνύεται στα ανοικτά σε τάνκερ αποθήκευσης και στη συνέχεια φορτώνεται από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship) για επανεξαγωγή.

Μολονότι δεν είναι μη σύνηθες το fuel oil να φορτώνεται στα ανοικτά των ελληνικών ακτών για εξαγωγή σε άλλους προορισμούς, το επίπεδο της εν λόγω δραστηριότητας εκτινάχθηκε δυσανάλογα πολύ σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα για Απρίλιο.

Ναυτιλιακές πηγές ανέφεραν στο Reuters, ότι το τάνκερ “Evridiki”, το οποίο έχει δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 130.000 τόνων, φόρτωσε ρωσικό fuel oil στα μέσα Απριλίου ανοικτά της Καλαμάτας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πετρελαϊκό hub της Fjairah, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv.

Το τάνκερ “Okeanos”, με την ίδια χωρητικότητα φορτίου, φόρτωσε fuel oil με τη μέθοδο STS στα ανοικτά της Καλαμάτας στις αρχές Μαΐου, με κατεύθυνση τις Ινδίες.