Δυσοίωνες προβλέψεις για την εφοδιαστική αλυσίδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι αυστηροί περιορισμοί στην Κίνα προκάλεσε όλο το διάστημα σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία των λιμανιών της και επιδεινώθηκε η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση της Drewry, η αυστηρή πολιτική για τον έλεγχο της πανδημίας στην Κίνα, δημιούργησε προβλήματα στο παγκόσμιο σύστημα διανομής εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο έχει ήδη επηρεαστεί σοβαρά και αντιμετωπίζει μειωμένη χωρητικότητα λόγω της διάχυτης συμφόρησης στα λιμάνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπήρξε μικρός αντίκτυπος στα δρομολόγια των πλοίων όταν ξεκίνησε το τελευταίο lockdown στη Σαγκάη, αλλά η μείωσή τους επιταχύνθηκε από τα μέσα Απριλίου.

Η ανάλυση της Drewry επισημαίνει ότι «έως και 260.000 teu εξαγώγιμου φορτίου δεν απεστάλη από τη Σαγκάη τον Απρίλιο, λόγω του lockdown. Αυτό ισοδυναμεί με 26 πλήρως φορτωμένα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 10.000 teu που θα πρέπει να βρεθούν με κάποιο τρόπο τους επόμενους μήνες, καθώς θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι ακόμη και αν τα lockdown λήξουν σήμερα, η προβλεψιμότητα και η χωρητικότητα του συστήματος διανομής εμπορευματοκιβωτίων θα τεθεί σε κίνδυνο κατά τη θερινή περίοδο αιχμής.