Η χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών από τις συστημικές τράπεζες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δάνεια σε Έλληνες εφοπλιστές περίπου 12,5 δισ. ευρώ, έδωσαν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες το 2021, σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα της Petrofin Bank Research, που δημοσιεύονται για 21η συνεχή χρονιά.

Την πρώτη πεντάδα των τραπεζών που χρηματοδοτούν την ελληνική ναυτιλία αποτέλεσαν το 2021 η Credit Suisse, η οποία συνέχισε να διατηρεί την πρώτη θέση για έβδομη συνεχή χρονιά, ακολουθούμενη από τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την BNP Paribas. Συμπληρώνοντας την πρώτη δεκάδα των πιστωτών της ελληνικής ναυτιλίας, ακολούθησαν οι Citi, Εθνική Τράπεζα, ING, ABN – AMRO και HSBC.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, στο τέλος του 2021, ο συνολικός δανεισμός προς την ελληνική ναυτιλία ανερχόταν σε περίπου 52,59 δισ. δολάρια, ενώ το 2020 η χρηματοδότηση ανήλθε σε 49.794,51 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Το 2021 η χρηματοδότηση προς την ελληνική ναυτιλία αυξήθηκε κατά 5,62%.

Το χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στην ελληνική ναυτιλία το 2021 διαμορφώθηκε ως εξής: Eurobank 3,38 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 6,43%, Τράπεζα Πειραιώς 3,25 δις. ευρώ και μερίδιο αγοράς 6,18%, Alpha Bank 3,2 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 6,09% και Εθνική Τράπεζα 2,647 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 5,03%.

Η έρευνα της Petrofin για την ελληνική ναυτιλιακή χρηματοδότηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσαν την εξαίρεση στο δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον για τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας (απαιτητικό κανονιστικό και λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες, σε αντίθεση με τους δανειστές από την Άπω Ανατολή και τις εταιρείες leasing που λειτούργησαν με πιο υποστηρικτικές συνθήκες) και αυτό ήταν αποτέλεσμα αφενός της δέσμευσής τους να στηρίξουν χρηματοδοτικά τον κλάδο της ναυτιλίας, αφετέρου της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P και τη Moody’s, του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, της ελκυστικής πελατείας και των υποστηρικτικών επικουρικών αποδόσεων από επιχειρηματικές εργασίες, παράλληλα με ισχυρά χαρτοφυλάκια δανείων.