Οι ενδιαφερόμενοι για το υδατοδρόμιο της Ζακύνθου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Το υδατοδρόμιο της Ζακύνθου διεκδικούν δύο εταιρείες, οι οποίες εξέφρασαν ήδη το ενδιαφέρον τους και έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους. Πρόκειται για την Hellenic Seaplanes και “Ελληνικά Υδατοδρόμια”

Η Ζάκυνθος είναι το πρώτο νησί των Επτανήσων που εκφράζει επίσημα μέσω ανακήρυξης διαγωνισμού το ενδιαφέρον της για δημιουργία υδατοδρομίου, ύστερα και από την ψήφιση το 2020 του νέου νόμου 4663 περί ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης υδατοδρομίων και αναμένεται αντίστοιχη κινητικότητα από Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Μεγανήσι.

Στόχος είναι η Ζάκυνθος, να ενώσει με τα υδροπλάνα τις γύρω περιοχές και τα νησιά του Ιονίου. Η αεροπορική διασύνδεση με υδροπλάνα θα ενδυναμώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού ως προορισμό, την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Hellenic Seaplanes, αναφέρεται:

“Η Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε. /Hellenic Seaplanes S.A. θέλει να επενδύσει με ιδιωτικά κεφάλαια και να δημιουργήσει υδατοδρόμια όπου ο κάτοχος της Άδειας Ίδρυσης θα είναι το Λιμενικό Ταμείο και ο κάτοχος της Άδειας Λειτουργίας όπου θα αναλάβει και το κόστος κατασκευής, προμήθειας εξοπλισμού και λειτουργίας θα είναι ο ιδιώτης.

Με αυτή την διαδικασία το Λιμενικό Ταμείο ή όποιος άλλος δημόσιος φορέας έχει την Άδεια ίδρυσης θα μπορεί μετά την αποχώρηση του ιδιώτη επενδυτή να αναθέσει με διαγωνισμό την λειτουργία του υδατοδρομίου εκ νέου σε άλλο ανάδοχο.

Η Hellenic Seaplanes προβλέπει τη σύνδεση της Ζακύνθου με τα διαθέσιμα υδατοδρόμια των Ιονίων νήσων, την Πάτρα, ενώ εφικτή αξιολογείται και η σύνδεση με το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο πρόσφατα απέκτησε άδεια ίδρυσης.

Παράλληλα στην πρόταση της Hellenic Seaplanes για το υδατοδρόμιο Ζακύνθου, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κατασκευή του έργου με ιδιωτικά κεφάλαια, κατέχοντας ρόλο κεντρικού υδατοδρομίου στο σύμπλεγμα υδατοδρομίων που δημιουργεί, αποτελώντας τη βάσης της εταιρείας στο Ιόνιο με δυνατότητες πρόσδεσης έως και τριών (3) υδροπλάνων και πολλές υποστηρικτικές υποδομές.

Για την πρόκληση του διαγωνισμού του έργου της αδειοδότησης και κατασκευής του υδατοδρομίου Ζακύνθου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους: “Η προοπτική αδειοδότησης και κατασκευής υδατοδρομίου στη Ζάκυνθο θα φέρει αυξημένες λειτουργικές δυνατότητες στο νησί, νέες θέσεις εργασίας, νέα τουριστικά προϊόντα ενώ για τη Hellenic Seaplanes αν είναι η ανάδοχος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του δικτύου υδατοδρομίων που δημιουργεί.

Αυτό είναι κάτι που είχε τονιστεί από μεριάς μας και στη προηγούμενη επίσκεψη που είχα στο νησί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας στη Ζάκυνθο, κ. Βυθούλκα και τους αρμόδιους φορείς. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε και να χτίζουμε σε όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, προγραμματίζοντας την βιώσιμη επέκταση του δικτύου με την βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, πολύ σύντομα η χώρα θα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο υδατοδρομίων στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αναμένουμε τις εξελίξεις που θα φέρει ο διαγωνισμός και ευελπιστούμε ότι η Ζάκυνθος θα είναι ακόμα ένας προορισμός που θα ενταχθεί στο περήφανο δίκτυο υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes”.