Ξεμπλοκάρει η μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το πράσινο φως άναψε το ΣτΕ για την μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του Γιώργου Προκοπίου, έναντι του ποσού των 37.316.041 ευρώ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δήλωσε αναρμόδιο να επιλύσει τη διένεξη που έχει προκύψει μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και της “ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.” (ΕΤΑΔ Α.Ε.) ρίχνοντας το μπαλάκι στα πολιτικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο η συγκεκριμένη επένδυση είχε μπλοκαριστεί προσωρινά με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδια να επιλύσει τη δικαστική διάφορα που έχει ανακύψει μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και της “ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.” (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Η προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου αφορούσε την ελεύθερη χρήση των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής του και ιδίως του αιγιαλού, το οποίο είναι δημόσιο περιβαλλοντικό αγαθό και τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (ακίνητο 350.745 τ.μ.).

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, από την πλευρά του Δήμου Χαϊδαρίου υποστηρίχθηκε ότι η έκταση του αιγιαλού η στην οποία, περιλαμβάνει και δεξαμενή πλοίων, παραχωρήθηκε για 49 έτη με δυνατότητα παράτασης, γεγονός που συνιστά συμβατικό δικαίωμα αποκλειστικής χρήσεως του αιγιαλού (και του αντίστοιχου θαλασσίου χώρου) από τα Ναυπηγεία, με αποτέλεσμα την απόλυτη αδυναμία ασκήσεως των δικαιωμάτων, που απορρέουν από την κοινοχρησία του αιγιαλού.

Στον αντίποδα, υποστηρίχθηκε ότι ο εν λόγω Δήμος δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ, επειδή δεν του ανήκει η επίμαχη περιοχή του αιγιαλού, ενώ η παραχώρηση έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο και δεν θίγονται τα συμφέροντά του.

Την είδηση για την απεμπλοκή της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του Γιώργου Προκοπίου, έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίπτεται αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου, κατά της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.), για τον διαγωνισμό που αφορούσε στα Ναυπηγεία, σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης παραθέτει την είδηση, γράφοντας «Ένα πολύ καλό νέο».