Το λιμάνι της Σαγκάης άνοιξε αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το άνοιγμα του λιμανιού της Σαγκάης δεν έδωσε την πολυπόθητη “ανάσα” στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς τα προβλήματα παραμένουν και όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει η διαδικασία της ομαλοποίησης.

Μολονότι, οι δραστηριότητες στο κινεζικό λιμάνι έχουν επιστρέψει σχεδόν σε κανονικούς ρυθμούς, μετά το lockdown που είχαν επιβάλει οι αρχές για τον περιορισμό της πανδημίας, εξακολουθούν να υφίσταται οι μεγάλες ανισορροπίες στο λιμάνι και στις βιομηχανίες της Σαγκάης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, το πιο πιθανό είναι να συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, επιβαρύνοντας την εφοδιαστική κρίση. Όπως επισημαίνουν, η χαλάρωση των μέτρων στη Σαγκάη αποτελεί μια πρώτη θετική εξέλιξη για τα logistics, ωστόσο, η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα απέχει ακόμη πολύ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών της Κίνας, η καθημερινή διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι της Σαγκάης ανέρχεται πλέον στο 95,3% των φυσιολογικών επιπέδων.

Δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι η άνοδος της λιμενικής δραστηριότητας στη Σαγκάη δεν συνοδεύεται και από αύξηση της μεταφοράς εμπορευμάτων στην ενδοχώρα μέσω φορτηγών, λόγω της έλλειψης οδηγών,

Είναι ενδεικτικό ότι η δραστηριότητα στη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω του οδικού δικτύου τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαΐου είναι μειωμένη κατά 81% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.