Η αξιοποίηση των ναυπηγείων Σαλαμίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το πράσινο φως δόθηκε για την εξυγίανση και αξιοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μετά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στη πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το σχέδιο αυτό εκπονείται σε συνεργασία με την εταιρία ONEX, με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής DFC και ακολουθεί τα βήματα του παρομοίου σχεδίου που είχε εκπονηθεί και έχει ήδη ολοκληρωθεί για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, όπου σήμερα έχει ήδη εξοφλήσει το σύνολο των απαιτήσεων στους εργαζόμενους και στους πιστωτές, έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας από 150 σε 600 και έχει δώσει εκατομμύρια φόρους στο ελληνικό δημόσιο.

Ειδικότερα, προβλέπεται: Επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα ναυπηγεία. Σχεδιάζεται να επισκευασθούν οι δεξαμενές, ενώ θα γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση και οποιαδήποτε άλλη εργασία για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με όλες τις θέσεις εργασίας των νυν εργαζομένων εξασφαλισμένες.

Η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων αναμένεται να τονώσει την ελληνική οικονομία, με πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές μεγάλης ναυπηγοεπισκευαστικής παραγωγής στην Αττική.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για την ολοκλήρωση του σχεδίου απαιτείται η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το αρμόδιο δικαστήριο βάσει του πτωχευτικού νόμου.