Η κρίση του ενεργειακού εφοδιασμού και ο ρόλος της Βρετανίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στις συνομιλίες για το κλίμα COP26 τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι “είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα” στον αγώνα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε έκτοτε χρηματοδότηση ύψους 37 δισεκατομμυρίων λιρών για την επιδότηση της κατανάλωσης ενέργειας – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ορυκτά καύσιμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο πρωθυπουργός δεν έφτασε σε αυτό το σημείο από επιλογή. Αντιδρά σε μια κρίση κόστους ζωής που έχει εξαθλιώσει εκατομμύρια Βρετανούς. Αλλά η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με εργαλεία που είναι τόσο δαπανηρά όσο και καταστροφικά για το κλίμα, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αποτυχιών της πολιτικής του παρελθόντος.

Κατά την τελευταία δεκαετία, μια σειρά από μέτρα ενεργειακής απόδοσης, όπως η μόνωση των σπιτιών, δεν εφαρμόστηκαν ή εγκαταλείφθηκαν υπό τους διαδοχικούς συντηρητικούς πρωθυπουργούς.

Η επέκταση της χερσαίας αιολικής ενέργειας έχει επίσης επιβραδυνθεί αισθητά λόγω των περιοριστικών πολιτικών τους. Οι ετήσιοι λογαριασμοί ενέργειας των Βρετανών καταναλωτών θα ήταν σήμερα κατά 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) χαμηλότεροι αν δεν είχαν συμβεί αυτά τα πράγματα, σύμφωνα με ανάλυση του Carbon Brief.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών για να βοηθήσει τους καταναλωτές να καλύψουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, που θα πληρωθεί με έκτακτο φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε μια προσπάθεια να μην αποθαρρύνει τις επενδύσεις, είπε ότι οι εταιρείες θα μπορούν να αποφύγουν μέρος αυτού του φόρου κάνοντας νέες επενδύσεις στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου — παραβιάζοντας μια υπόσχεση της COP26 να μην επιδοτηθεί η παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

“Δεν νομίζω ότι μπορούμε να γυρίσουμε εντελώς την πλάτη στους υδρογονάνθρακες”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζόνσον στην τηλεόραση του Bloomberg. “Πρέπει να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς” και να διατηρήσετε τη Βόρεια Θάλασσα σε λειτουργία, είπε.

Ο έκτακτος φόρος ακολουθεί μια σειρά άλλων πολιτικών αποφάσεων που έρχονται σε αντίθεση με την υπόσχεση της Βρετανίας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Περιλαμβάνουν την αφαίρεση 5 πένες από την τιμή του λίτρου βενζίνης για να βοηθηθούν οι οδηγοί, και ενδεχομένως να ανοίξουν εκ νέου την πόρτα στο fracking για φυσικό αέριο. Παρά την απελπισία της για νέα ενεργειακά αποθέματα, η κυβέρνηση δεν έχει άρει τους περιορισμούς για τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα, τα οποία αποτελούν τη φθηνότερη μορφή νέας ενέργειας.

Συνολικά, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να δαπανήσει περίπου 37 δισεκατοτομμύρια λίρες για να βοηθήσει τους Βρετανούς να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

“Τελικά, ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια μακροπρόθεσμη διέξοδο από αυτή την πρόκληση είναι η μείωση της ζήτησης για ενέργεια και ορυκτά καύσιμα”, δήλωσε ο Τιμ Λορντ, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος για την ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της κλιματικής αλλαγής στην Phoenix Group Holdings Plc, η οποία παρέχει συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.