Αρχές 2024 θα λειτουργεί το FSRU του Βόλου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η λειτουργία του νέου σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) της Mediterranean Gas στο Βόλο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας Βασίλης Πετκίδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η εγκατάσταση του πλωτού σταθμού προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βόλο είναι μία νέα επένδυση που θα αγγίξει στα €75 εκατ και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2023, ενώ το πλοίο του FSRU θα αποκτηθεί με χρησιδάνειο. Στόχος της Διοίκησης της Mediterranean Gas είναι η ένταξη της επένδυσης στη λίστα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα REPowerEU.

Το έργο θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι τοποθεσίες που εξετάζονται για την εγκατάσταση του FSRU είναι κοντά στο Βόλο αλλά όχι μέσα στο λιμάνι της πόλης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η τροποποίηση της άδειας από τη ΡΑΕ, και μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει το πρώτο market test ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί και το δεσμευτικό market test, ενώ θα έχει ξεκινήσει και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η στρατηγική επιλογή του Βόλου για την εγκατάσταση του νέου FSRU οφείλεται στην πλεονεκτική θέση του στο δίκτυο προμήθειας και διανομής φυσικού αερίου και δημιουργεί μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Mediterranean Gas συμμετέχουν οι εταιρείες Norion Ltd με ποσοστό 9%, Vapiando Ltd με ποσοστό 71% και Goldenport Marine Ltd με ποσοστό 20%. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU, όπως και μεγάλο ενδιαφέρον για δέσμευση δυναμικότητας.

Οι εγκαταστάσεις της μονάδας θα περιλαμβάνουν:

  • Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).
  • Πλωτό προβλήτα με πολλαπλά σημεία πρόσδεσης / πλωτές σημαδούρες για πρόσδεση του FSRU στην πρύμνη και την πλώρη.
  • Υποθαλάσσιοι και χερσαίοι αγωγοί φυσικού αερίου για έγχυση στα Εθνικά και Διασυνοριακά Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.
  • Δεξαμενές αποθήκευσης LNG, συνολικής χωρητικότητας περίπου 170.000 κυβικά μέτρα.
  • Εκφόρτωση από μεταφορείς LNG σε κρυογονικές δεξαμενές FSRU.
  • Αντλίες αναρρόφησης LNG σε μονάδα αεριοποίησης με δυναμικότητα τροφοδοσίας 300 κυβικά μέτρα LNG ανά ώρα.
  • Αεριοποίηση LNG με χωρητικότητα 250 MMSCFD ανά μονάδα.

Η μέση και μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης της πλωτής μονάδας υπολογίζεται σε 590.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα και 884.000 κυβικά μέτρα ΦΑ ανά ώρα αντίστοιχα. Συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού υπολογίζεται στα 4,6 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.