Οι μαθητές της Κύμης γνωρίζουν τα επαγγέλματα της θάλασσας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ημερίδα για την ενημέρωση των μαθητών των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων Κύμης και Κονιστρών, καθώς και του ΕΠΑΛ Κονιστρών, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δρ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου. Στην ημερίδα που έγινε χθες στο Εργατικό Κέντρο Κύμης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ναυτικά επαγγέλματα και τις προοπτικές σταδιοδρομίας στη θάλασσα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Αλέξανδρος Θεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Κονιστρών Κωνσταντίνος Δημάς, ο υποδιοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κύμης Υποπλοίαρχος ΛΣ Δημήτριος Αργύρης, ο Διευθυντής Σπουδών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κύμης Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος και σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων της περιοχής.

Ομιλίες και παρουσιάσεις πραγματοποιηθήκαν από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Προέδρο του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ν.Ε.), Δρ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, την Υποπλοίαρχο ΛΣ Αναστασία Ζαμπά, τον Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπο του Ιδρύματος Ευγενίδου και τον Χάρη Παππά, εκπρόσωπο της Isalos.net, ο οποίος και συντόνισε το πάνελ των ναυτικών που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Το πάνελ αποτελούταν από τον καπτ. Εμμανουήλ Καλανδράνη, Πλοίαρχο Α’ στην Carras (Hellas) S.A., τον κ. Γεώργιο Μπενέτο, Ανθυποπλοίαρχο στην Costamare Shipping Company S.A., τον καπτ. Κωνσταντίνο Στρίκο, Πλοίαρχο Α’ στην Maran Gas Maritime Ltd., τον καπτ. Παναγιώτη Δημητρόπουλο, Πλοίαρχο Α’ στην Euronav Ship Management (Hellas) Ltd. και τον καπτ. Μιχαήλ Χριστοδούλου, Πλοίαρχο Α’ στη Σκύρος Ναυτική Εταιρεία.

Οι συμμετέχοντες μίλησαν στους μαθητές για το ναυτικό επάγγελμα ως επιλογή τρόπου ζωής και αναφέρθηκαν στις προοπτικές που ανοίγονται με την επιλογή τους αυτή. Κατόπιν ενημερώθηκαν οι μαθητές για τον τρόπο εισαγωγής τους στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, για το πρόγραμμα σπουδών, το σύστημα εκπαίδευσης, τις δυνατότητες εξέλιξης τους στο ναυτικό επάγγελμα, τις προοπτικές απασχόλησης τους καθώς και για τις δυνατότητες σταδιοδρομίας μέσω των ΕΠΑΛ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε όμως η συζήτηση των μαθητών με τους εν ενεργεία ναυτικούς, Πλοιάρχους Α΄, οι οποίοι, στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διαλόγου που αναπτύχθηκε, μετέφεραν με βιωματικό τρόπο στους μαθητές τον τρόπο ζωής ενός ναυτικού, τις αρμοδιότητες τους, την καθημερινότητα τους στο πλοίο, τις απολαβές του επαγγέλματος και άλλα πολλά.

Ευχή όλων η ναυτομάνα Κύμη να συνεχίσει την μακραίωνη παράδοση της στη Ναυτιλία.