Στη HIG Capital το 80% της Orphee Beinoglou

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η HIG Capital παρουσίασε χθες τα επενδυτικά σχέδια της, μέσω των οποίων σκοπεύει μέσα στα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει – μεταξύ άλλων – στον κλάδο των logistics στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της, η HIG Capital δρομολογεί επενδύσεις EUR 500 εκατ έως το 2025, με στόχο να φτάσει την αξία του ενεργητικού της στο EUR 1.5 δις.

Τα επενδυτικά αυτά σχέδια περιλαμβάνουν την εξαγορά του 80% της Ορφεύς Βεϊνόγλου. Οι δύο πλευρές έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει και απομένουν μόνο κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, με την οικογένεια Βεϊνόγλου να διατηρεί μάλλον τη διοίκηση για κάποιο διάστημα. Εάν προστεθούν η πλατφόρμα Streem Global και οι Makios και Ολυμπιάς–Κανδύλης, τις οποίες έχει ήδη εξαγοράσει, η HIG εκτιμάται ότι κατέχει σχεδόν το 20% της Ελληνικής αγοράς logistics.

Αιχμή της στρατηγικής της HIG Capital για την Ελληνική αγορά των logistics αποτελεί η επένδυση σε εγκατάσταση ιδιοκτησίας της οικογένειας Μάνεση, στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Στην περίπτωση αυτή υπήρξε διαγραφή δανείων άνω EUR 150 εκατ, με ανταλλαγή οικοπέδου και χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο άρθρο 106 του ν. 3588/2007, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στο Βόλο.

Η HIG Capital βρίσκεται σε πορεία μετατροπής του οικοπέδου σε πρότυπο trimodal (δηλ. μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών) κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης, μια επένδυση άνω των EUR 300 εκατ. Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την εγχώρια Οικονομία ανέρχεται σε EUR 70 εκατ από την έναρξη λειτουργίας του, στα τέλη 2024 – αρχές 2025 και ήδη έχει κατατεθεί φάκελος για το ΕΣΧΑΣΕ. Για το κέντρο υπάρχει ήδη ζήτηση από μεγάλους ξένους διανομείς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την Ελλάδα ως βάση για την Ευρώπη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για λειτουργία μονάδας συναρμολόγησης προϊόντων στα πρότυπα αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού.