Σημαντική αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη τον πρώτο μισό του Φεβρουαρίου

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη τον πρώτο μισό του Φεβρουαρίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom μέσω αγωγών προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 17% το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου σε σχέση με τον Ιανουάριο, λόγω των παραδόσεων μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, με βάση τα στοιχεία εξαγωγών.

Χωρίς ρωσικό αέριο να ρέει ούτε μέσω του Yamal-Europe, ούτε μέσω του Nord Stream, οι μόνες διαδρομές για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μέσω της Ουκρανίας και του αγωγού Turkstream, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι μέσες ημερήσιες παραδόσεις της Gazprom στην Ευρώπη για τις πρώτες 15 ημέρες του Φεβρουαρίου αυξήθηκαν στα 67,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι 58,1 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG) και στοιχεία της Gazprom για τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας.

Οι εξαγωγές μέσω αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου ανήλθαν συνολικά σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Η Gazprom, η οποία προηγουμένως ανακοίνωνε δεδομένα εξαγωγών δύο φορές το μήνα, έχει σταματήσει από τις αρχές του 2023 να δημοσιεύει τέτοια στοιχεία, ενώ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τους υπολογισμούς.

Η Ρωσία και η Τουρκία εγκαινίασαν επίσημα τον TurkStream με χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως τον Ιανουάριο του 2020. Ο αγωγός μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας.

Οι προμήθειες της Gazprom στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Turkstream και Ουκρανίας ανήλθαν συνολικά σε περίπου 1,02 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τις πρώτες 15 ημέρες του Φεβρουαρίου, εκ των οποίων περίπου 560 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή 37,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, στάλθηκαν μέσω του Turkish Stream, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Η διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας ανήλθε σε περίπου 458 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ή κατά μέσο όρο 30,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι εξαγωγές στην Ευρώπη μέσω αυτών των δύο διαδρομών ανήλθαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, σε 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων το 1,2 δισεκατομμύριο, ή 39,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, πραγματοποιήθηκαν μέσω της Τουρκίας.

Τον Ιανουάριο οι παραδόσεις ανήλθαν σε περίπου 1,8 δισ. κυβικά μέτρα, έχοντας μειωθεί σχεδόν κατά 30% από τον Δεκέμβριο. Για 15 ημέρες τον Ιανουάριο, οι εξαγωγές στην Ευρώπη ήταν στα 955 εκατ. κυβικά μέτρα.

Η ικανότητα διακίνησης κάθε καναλιού του Turkish Stream είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή 43,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Το ένα κανάλι προορίζεται για την Τουρκία και το δεύτερο για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.