Επιβράδυνση 55,2% του πληθωρισμού στην Τουρκία σε διάστημα ενός έτους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε το Φεβρουάριο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, στο 55,2% σε διάστημα έτους, από 57,7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μείωση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι οι τιμές συνέχισαν μεν να αυξάνονται μήνα με το μήνα, όμως λιγότερο έντονα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε διάστημα μήνα, οι τιμές καταναλωτών αυξήθηκαν κατά 3,15%.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος τροφοδοτείται κυρίως από την αδυναμία της τουρκικής λίρας, είχε φθάσει το 85,5% σε διάστημα δώδεκα μηνών τον Οκτώβριο, ένα επίπεδο πρωτοφανές από τον Ιούνιο του 1998, πριν επιβραδυνθεί το Νοέμβριο για πρώτη φορά μέσα σε 18 μήνες.

Οι επίσημοι αριθμοί αμφισβητούνται πάντως από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), σύμφωνα με τους οποίους η άνοδος των τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε και πάλι το Φεβρουάριο, στο 126,9% σε διάστημα δώδεκα μηνών, έναντι 121,6% τον Ιανουάριο.

Η τουρκική οικονομία, η οποία διερχόταν ήδη μια περίοδο αναταράξεων, αναμένεται πλέον να υποστεί τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στις νότιες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η δόνηση και οι μετασεισμοί προκάλεσαν ζημιές, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 34 δισεκ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του τουρκικού ΑΕΠ.