Εντυπωσιακή αύξηση σε εξαγωγές Αμερικάνικου αργού πετρελαίου με πλοία VLCC

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο Lars Barstad, διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού δεξαμενόπλοιων Frontline, με ανάρτηση του στο Twitter σημείωσε τις εντυπωσιακές εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ με VLCC που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Επικαλούμενος στοιχεία της Kpler, οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ προς την Ανατολική Ασία αυτόν τον μήνα θα είναι 56% υψηλότερες από τον Φεβρουάριο και τριπλάσιες από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2022.

Το γιγαντιαίο κύμα αργού που φεύγει από τις αμερικανικές ακτές θα δει πολλά VLCC να βγαίνουν από την αγορά για δύο έως τρεις μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Lorentzen & Co, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν οι υψηλότερες εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στην ιστορία.

«Περισσότερο αμερικανικό αργό πετρέλαιο εισέρχεται στη διεθνή αγορά ακριβώς τη στιγμή που η ρωσική παραγωγή έχει φθάσει στα προ των κυρώσεων επίπεδα και η παραγωγή του ΟΠΕΚ επίσης αυξάνεται. Αυτό αφήνει άφθονες προμήθειες, αλλά και ανταγωνισμό, όχι μόνο για τους Ευρωπαίους που είναι εξαρτημένοι από τις ρωσικές ποσότητες, αλλά και για τους πεινασμένους αγοραστές στην Ινδία και την Κίνα», αναφέρεται σε καθημερινή έκθεση για τις αγορές από την Lorentzen & Co.

Ζυγίζοντας την αλλαγή της τύχης της αγοράς δεξαμενόπλοιων φέτος, καθώς τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα αναδιαμορφώνονται μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Maritime Strategies International σημειώνει σε νέα έκθεσή της ότι δεν είναι μόνο η δυναμική Ρωσίας/Ευρώπης που αλλάζει. Η εισαγωγή αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στην Κίνα έχει μειωθεί παρά το άνοιγμά της από τους περιορισμούς του covid και η χώρα παίρνει περισσότερο ρώσικο αλλά και Αμερικάνικο αργό πετρέλαιο.