Επίθεση από φάλαινες όρκες σε ιστιοπλοϊκό σκάφος στο στενό του Γιβραλτάρ

Επίθεση από φάλαινες όρκες σε ιστιοπλοϊκό σκάφος στο στενό του Γιβραλτάρ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι γνωστές και διαβόητες όρκες του Στενού του Γιβραλτάρ επέστρεψαν!

Αυτή την εβδομάδα, ένα ακόμη ιστιοφόρο δέχτηκε επίθεση και έμεινε ακυβέρνητο στα ανοικτά του ακρωτηρίου Σπάρτελ από φάλαινες-δολοφόνους που του επιτέθηκαν μέχρι που του έσπασαν το πηδάλιο, κάτι το οποίο είναι πολύ γνωστό στους ιστιοπλόους της περιοχής.

Νωρίς τη Δευτέρα, το πλήρωμα του ιστιοφόρου Larios εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ανέφερε ότι το σκάφος του είχε μείνει ακυβέρνητο. Είχε δεχτεί επίθεση από τρεις όρκες έχοντας σαν αποτέλεσμα να πάθει ζημιά το πηδάλιο τους. Η Salvamar Maritimo απέστειλε το διασωστικό σκάφος Salvamar Arcturus από το λιμάνι της Ταρίφα για να τους παράσχει βοήθεια και ρυμούλκησε το σκάφος μέχρι το Μπαρμπάτε για επισκευές.

Δεν έχει καταγραφεί ποτέ θανατηφόρα επίθεση ανθρώπου από όρκα, αλλά οι όρκες χτυπούν εδώ και χρόνια ιστιοφόρα στα στενά του Γιβραλτάρ και στις ακτές της Γαλικίας. Μόνο μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2020, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 40 περιστατικά όρκας με ιστιοφόρα ανοικτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι επιθέσεις έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο: οι όρκες στοχεύουν πάντα το πηδάλιο. Τα σκάφη που στοχοποιούνται είναι πάντα ιστιοφόρα μήκους κάτω των 15 μέτρων.

Από την εξέταση του βιντεοσκοπημένου υλικού από τα περιστατικά με τα ιστιοφόρα και την ανάλυση των ουλών στα σώματα των φαλαινών, οι θαλάσσιοι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου CIRCE διαπίστωσαν ότι πρόκειται για τρεις αρσενικές ενήλικες φάλαινες. Αναγνωρίστηκαν από τις έρευνες ως Gladis Black, Gladis White και Gladis Gray, ανήκουν όλα στο ίδιο οικογενειακό κοπάδι και φαίνεται ότι επιτίθενται σε ιστιοφόρα αντιλαμβανοντάς το ως μια μορφή ψυχαγωγίας.

«Από ό,τι βλέπω, κυρίως δύο από αυτές συγκεκριμένα είναι που τρελαίνονται», δήλωσε στο BBC ο θαλάσσιος βιολόγος Dr. Renaud de Stephanis. «Απλώς παίζουν, παίζουν και παίζουν. . . . Φαίνεται ότι είναι κάτι που τους αρέσει πολύ και αυτό είναι όλο».

Επιθέσεις έχουν συμβεί και τον Ιούλιο του 2022, όταν δύο σκάφη αχρηστεύτηκαν έχοντας βλάβη στο πηδάλιο και το ένα χρειάστηκε να καλέσει για ρυμούλκηση το Salvamento Maritimo.