Το Κέντρο Θαλάσσιας Παρατήρησης του Κυπριακού Ναυτικού και Ναυτικού Ινστιτούτου (CMMI), ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο του workshop στις 10 Μαρτίου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κυπριακού Κέντρου Ασφάλειας Χερσαίων, Ανοιχτών Θαλασσών και Λιμένων (CYCLOPS) στη Λάρνακα.
Το workshop, στο οποίο συμμετείχαν 38 άτομα από 21 διαφορετικούς οργανισμούς, προσπάθησε να παρουσιάσει το έργο Κυπριακό Δίκτυο Θαλάσσιας Παρατήρησης (CyMON) σε πιθανούς ενδιαφερόμενους φορείς.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν εκπρόσωποι οργανισμών όπως η Αρχή Λιμένων Κύπρου (CPA), το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο Κύπρου (CSC), το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (CUT), το Ωκεανογραφικό Κέντρο και το Ινστιτούτο Κύπρου.
Επιπλέον, άλλοι φορείς που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση ήταν το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας (SDM) και το Τμήμα Αλιεία και Θαλάσσια Έρευνα (DFMR).
Παρόντες ήταν επίσης σχετικές ιδιωτικές εταιρείες όπως η Cyprus Subsea Consulting and Services Ltd (CSCS), η Marine and Environmental Research (MER) Lab, η Blue Wise Marine (BWM) και η SignalGenerix.
Επίσης, η εκδήλωση παρείχε τη δυνατότητα σε συμμετέχοντες εκτός Κύπρου να συμμετέχουν διαδικτυακά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CMMI Ζαχαρίας Σιώκουρος, παρουσίασε τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα και παρουσίασε την έννοια του Cy-MON στους παρευρισκόμενους.
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν επίσης παρουσιάσεις από τον Peter Thijsse από το MARIS, ο οποίος τόνισε τη σημασία της Υποδομής Θαλασσίων Δεδομένων και Παρατήρησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση την εμπειρία SeaDataNet και EMODnet.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας των EuroGOOs, Inga Lips, συζήτησε τη σημασία της ανάπτυξης τέτοιων υποδομών για την ευρωπαϊκή κοινότητα θαλάσσιων δεδομένων.
Ακόμα, η Δήμητρα Μαυράκη και ο Γιώργος Πετιχάκης από το ΕΛΚΕΘΕ, συζήτησαν για το Αποθετήριο MedOBIS και την εμπειρία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών στην ανάπτυξη και συντήρηση μιας υποδομής θαλάσσιας παρατήρησης.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ότι το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των πιθανών ενδιαφερομένων και της ομάδας CMMI και των εταίρων.
«Οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν τη σημασία και την αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας τέτοιας υποδομής για την Κύπρο και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για διάφορες πτυχές της με βάση την τεχνογνωσία τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης το θέμα των διαδικασιών διαχείρισης και κοινής χρήσης δεδομένων με χρήση πρωτοκόλλων και προτύπων, καθώς και ο βαθμός στον οποίο οι μικροί δημόσιοι φορείς μπορούν να συνεισφέρουν λόγω των περιορισμένων πόρων τους.
«Συνολικά, το workshop είχε μεγάλη σημασία για την έναρξη μιας συζήτησης γύρω από το θέμα και τη δημιουργία μιας μικρής κοινότητας για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της συντήρησης του CyMON», δήλωσε η CMMI.
Το ινστιτούτο εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του στον διευθυντή του CYCLOPS Χρύσιλο Χρυσηλίου, για την υποστήριξή του και για τη φιλοξενία της εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις του οργανισμού.
Αναφορικά με το Κυπριακό Κέντρο Ανοιχτών Θαλασσών και Ασφάλειας Λιμένων (CYCLOPS), το ινστιτούτο εξήγησε ότι πρόκειται για εκπαιδευτική εγκατάσταση ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκεται στη Λάρνακα και είναι υπό την ιδιοκτησία και ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το έργο δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως προβλέπεται από Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020.
Η χρηματοδότηση για την κατασκευή και τον τεχνικό εξοπλισμό του Εκπαιδευτικού Κέντρου CYCLOPS, έχει παρασχεθεί από το πρόγραμμα Ελέγχου Εξαγωγών και Συναφούς Ασφάλειας Συνόρων (EXBS) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε το κομμάτι γης για την κατασκευή του.
«Ο στόχος αυτού του υπερσύγχρονου Εκπαιδευτικού Μηχανισμού είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη ικανοτήτων ασφάλειας στην Κύπρο, την ΕΕ, την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής», κατέληξε το ινστιτούτο.