Έκθεση της Europol για τη διαφθορά στα λιμάνια

Έκθεση της Europol για τη διαφθορά στα λιμάνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την πρώτη της έκθεση που διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το οργανωμένο έγκλημα διεισδύει στα λιμάνια της Ευρώπης κατέθεσε στη Χάγη στα αρμόδια όργανα της ΕΕ η Europol στην οποία εκτιμά ότι τα εγκληματικά δίκτυα εξελίσσονται συνεχώς στις τεχνικές τους, καθώς εργάζονται όλο και περισσότερο για διείσδυση και έλεγχο σε λιμενικές δραστηριότητες.

Μάλιστα απευθύνει έκκληση για αυξημένη συνεργασία και ευαισθητοποίηση, καθώς και εστιασμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του εγκλήματος στους λιμένες της Ευρώπης.

Η Europol σημειώνει ότι τα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης είναι από τα πιο στοχοποιημένα για εγκληματική διείσδυση, αν και τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος επεκτείνονται επίσης σε μικρότερα λιμάνια που έχουν σημαντική κίνηση.

Η έκθεση είναι αποκαλυπτική και για το θέμα των ελέγχων καθώς αναφέρει ότι μόλις το 2% επί του συνόλου των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται στα ευρωπαϊκά λιμάνια ελέγχονται από τις αρχές, ενώ εστιάζει και στο κομμάτι των ψηφιακών λειτουργιών όπου και παρέχεται «χώρος» για έκνομες ενέργειες με «κλωνοποίηση» στοιχείων διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε περιβάλλον in transit καθώς είναι δύσκολη η ανίχνευση του εμπορευματοκιβωτίου «δούρειου ίππου».

Η πρώτη έκθεση της Europol αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τον κύκλο των συζητήσεων για την ασφάλεια των λιμένων, τις «κερκόπορτες» στην ψηφιακή διακίνηση «δηλωτικών» και συνοδών εγγράφων για τα εμπορευματοκιβώτια, το ρόλο των υπευθύνων ασφαλείας κλπ. Η Europol ζητεί επίσης νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των λιμένων και τον εξορθολογισμό των μέτρων ασφαλείας.