Ρωσία και Βενεζουέλα: Δημιουργία ναυτιλιακής εταιρείας από κοινού

Ρωσία και Βενεζουέλα: Δημιουργία ναυτιλιακής εταιρείας από κοινού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Oι πολύ καλές διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Βενεζουέλας, εν μέσω έντονου γεωπολιτικού παρασκηνίου, αντανακλώνται και στα σχέδια των δύο χωρών για το εμπόριο.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, Μόσχα και Καράκας σκοπεύουν να ιδρύσουν μια νέα ναυτιλιακή εταιρεία διαχείρισης bulk carriers. Η Ρωσία, που βρίσκεται στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων, επιχειρεί να βρει τρόπους εξαγωγής όχι μόνο ενεργειακών αγαθών, αλλά και σιτηρών και λιπασμάτων. Η από κοινού ίδρυση ναυτιλιακής εταιρείας θα επιχειρήσει να παρακάμψει τέτοιου είδους εμπόδια, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο χωρών.

Η νέα υπηρεσία θα συνδέει το Puerto Cabello της Βενεζουέλας με ένα εκ των τριών ρωσικών λιμανιών: Αγία Πετρούπολη, Νοβοροσίσκ ή Σεβαστούπολη στην Κριμαία. Το Puerto Cabello θα μπορούσε να αποτελέσει κόμβο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων, όχι μόνο για τη Βενεζουέλα αλλά και για άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Agricultural Bank, η οποία έχει αποκοπεί από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT μετά και τις δυτικές κυρώσεις, έχει εκφράσει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ.