Π. Λασκαρίδης: "Η ελληνική ναυτιλία μπορεί να μείνει στην κορυφή"

Π. Λασκαρίδης: “Η ελληνική ναυτιλία μπορεί να μείνει στην κορυφή”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος των Lavinia Corpοration και Laskaridis Shipping Company Ltd, Πάνος Λασκαρίδης. “Το πιο δύσκολο δεν είναι να φθάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις εκεί. Αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, θα μείνουμε στην κορυφή” τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου.

Συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο του Πρώτου Θέματος, Μηνά Τσαμόπουλο, ο κ. Λασκαρίδης κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να φέρουν τα πλοία τους στα ελληνικά ναυπηγεία, τα οποία όπως είπε αναστήθηκαν. Εξέφρασε, πάντως, τον προβληματισμό του για την έλλειψη ναυτικών, ένα κοινωνικό φαινόμενο που συναντάται σε πολλές χώρες. “Φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε μακροπρόθεσμα αυτή την πορεία και θα πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα” υπογράμμισε ο κ. Λασκαρίδης, εκτιμώντας ότι η έλλειψη ναυτικών οδηγεί μαθηματικά το ελληνικό νηολόγιο σε ραγδαία μείωση.

Στη συνέχεια εξήγησε πως για πολλά χρόνια οι διεθνείς συνθήκες ήταν τέτοιες που το φως της δημοσιότητας δεν έπεφτε στη ναυτιλία, τα πράγματα όμως άλλαξαν. Όπως είπε οι Έλληνες ήταν παραδοσιακά πολύ δυνατοί στα τεχνικά και επιχειρησιακά θέματα, όχι όμως στα γεωστρατηγικά και τακτικά θέματα της ναυτιλίας. “Πρέπει να βγούμε μπροστά ευθαρσώς με τις δικές μας προτάσεις, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί, όμως, να καλυφθεί άμεσα το χαμένο έδαφος δεκαετιών. Είναι πολύ σημαντικό να το πετύχουμε” είπε ο κ. Λασκαρίδης.

Αναλύοντας τους παράγοντες που θα καθορίσουν το μέλλον της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας ο διευθύνων σύμβουλος των Lavinia Corpοration και Laskaridis Shipping Company Ltd, χαρακτήρισε ως μεγάλο εμπόδιο τη διάσταση μεταξύ διεθνών και περιφερειακών κανονισμών, με τους τελευταίους να επικρατούν σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργώντας προβλήματα στη ναυτιλία. “Εμείς είμαστε υπέρ των διεθνών ρυθμίσεων με χέρια και πόδια” είπε με νόημα, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη ζητάει πιο γρήγορες ρυθμίσεις, η ναυτιλία όμως δεν έχει την πολιτική δύναμη άλλων κλάδων. Η Ευρώπη δεν έχει καταλάβει ότι η ναυτιλία αποτελεί το μεγάλο στρατηγικό της όπλο και πρέπει να την προσέχει σαν τα μάτια της” συμπλήρωσε ο κ. Λασκαρίδης.