Παράταση ακόμα δύο μηνών στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Παράταση ακόμα δύο μηνών στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αποκαλούμενη και Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έγινε μία ημέρα πριν η Ρωσία εγκαταλείψει τη συμφωνία λόγω των εμποδίων στις εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Η δήλωση Ερντογάν έγινε αφού το τελευταίο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε την Πέμπτη από ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, δυνάμει της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση τροφίμων που εξάγονται από τη χώρα.

Ουκρανία: Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο και εργαλείο εκβιασμού

Η Ουκρανία χαιρετίζει την παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, αλλά δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να σαμποτάρει τη συμφωνία και πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα “ως όπλο και εργαλείο εκβιασμού”, δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

“Χαιρετίζουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας, αλλά τονίζουμε ότι πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολεξάντρ Κουμπράκοφ μέσω Facebook. “Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και ότι η Ρωσία θα σταματήσει επιτέλους να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο και εκβιασμό”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ρωσία: Οι στρεβλώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό

Η Ρωσία επιβεβαίωσε από τη μεριά της την Τετάρτη ότι η συμφωνία για τα σιτηρά παρατάθηκε για δύο μήνες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η συμφωνία παρατάθηκε για να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ανάγκη, αλλά πρόσθεσε ότι η άποψη της Ρωσίας για την κατάσταση όσον αφορά τη συμφωνία δεν έχει αλλάξει.

“Η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά έχει ισχύ για δύο μήνες. Επομένως, υπάρχει μια ευκαιρία, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις, να συμβάλουμε στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Πρώτα απ’ όλα, να βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα. “Οι απόψεις μας για τη συμφωνία δεν έχουν αλλάξει και οι στρεβλώσεις στην εφαρμογή τους πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε η ίδια.