Πραγματοποιήθηκε το 24ο Hellenic & Black Sea Committee του Bureau Veritas

Πραγματοποιήθηκε το 24ο Hellenic & Black Sea Committee του Bureau Veritas

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ανοιχτός διάλογος με τους ηγέτες της ελληνικής ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της βιωσιμότητας, της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, των επιδόσεων και του ταλέντου στη ναυτιλία.

O Bureau Veritas (BV), φιλοξένησε τo 24o Hellenic & Black Sea Committee. Η φετινή Επιτροπή συγκέντρωσε ηγέτες της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και φιλοξενήθηκε από την Αντιπρόεδρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής Ζώνης, κα Paillette Παλαιολόγου υπό την Προεδρία του κ. Γιώργου Προκοπίου και παρουσία του Προέδρου του Marine & Offshore Division της BV, κ. Matthieu De Tugny.

Ο κ. Γιώργος Προκοπίου Πρόεδρος της Επιτροπής, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε ένα νέο μέλος, την κ. Ιωάννα Προκοπίου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Sea Traders S.A. και ιδρύτρια της Prominence Maritime S.A.. Οι δραστηριότητες και οι τελευταίες πρωτοβουλίες της BV παρουσιάστηκαν από τον κ. Matthieu de Tugny. Ανέλυσε λεπτομερώς τις δραστηριότητες του Ομίλου BV και μοιράστηκε τα οφέλη από το εύρος των δραστηριοτήτων σε όλες τις δραστηριότητες της BV – κτίρια και υποδομές, πιστοποίηση, αγροδιατροφή και εμπορεύματα, καταναλωτικά προϊόντα και βιομηχανία. Μίλησε επίσης για το διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό τοπίο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, εστιάζοντας στην τεχνογνωσία και την τεχνική υπεροχή της BV.

Ο Δρ. Ιωάννης Κοκαράκης, Τεχνικός Διευθυντής της Ζώνης SEEBA, έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση των κανονιστικών πλαισίων της ΕΕ και του ΙΜΟ, η οποία συμπληρώθηκε από παραδείγματα των επιπτώσεών τους στο κόστος λειτουργίας των πλοίων. Ακολούθησε ο κ. Andrew Wilson, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και συμβουλευτικών υπηρεσιών της BRS, ο οποίος επικεντρώθηκε στην επισκόπηση της αγοράς, την τρέχουσα γεωπολιτική, την ενεργειακή μετάβαση και τη νέα “αγορά άνθρακα” στην οποία πρέπει να προσαρμοστεί η ναυτιλία.

Το δεύτερο μέρος της Επιτροπής ξεκίνησε με τον κ. Βασίλη Δημουλά, Διευθυντή Τεχνολογίας και Καινοτομίας της SEEBA Zone, ο οποίος παρουσίασε δύο τεχνολογίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την απαλλαγή από τον άνθρακα: τη μεθανόλη ως καύσιμο και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS). Αυτό συμπληρώθηκε με παραδείγματα της επίδρασής τους στο OPEX των πλοίων.

Ο κ. Benoit Grovel, Gas Expertise Director, BV Marine & Offshore, πραγματοποίησε μια κατάλληλα συμπληρωματική παρουσίαση σχετικά με τους υγρούς μεταφορείς CO2, την τεχνολογία τους και το εμπόριο. Ακολούθησε ο Δρ Κοκαράκης, ο οποίος διερεύνησε το ερώτημα αν τα ηλεκτρικά ή/και συνθετικά καύσιμα είναι η σωστή λύση για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα.