Ελληνική ναυτιλία: Οι πραγματικές συνιστώσες ως προς τη χρηματοδότηση της

Ελληνική ναυτιλία: Οι πραγματικές συνιστώσες ως προς τη χρηματοδότηση της

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ετήσιας έκθεσης της Petrofin Research, πτώση 1,3% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2022, με τον τραπεζικό δανεισμό να διαμορφώνεται στα $51,91 δισ. έναντι $52,58 δισ. το 2021 και $49,8 δισ. το 2020.

Η Credit Suisse, με έκθεση στα $5,5 δισ., αποτέλεσε τον κορυφαίο χρηματοδότη της ελληνικής ναυτιλίας το 2022, ενώ ακολούθησε η Alpha Bank με $3,535 δισ. Το χαρτοφυλάκιο των Eurobank και Citi ήταν στα $3,45 δισ. Η Petrofin Research στο report της σημειώνει ότι το μέλλον της Credit Suisse αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας είναι θολό, δεδομένων των πρόσφατων αναταραχών και της εξαγοράς της από την UBS. Την ίδια ώρα, η HSBC έχει ανακοινώσει την έξοδό της από τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας και την απόσυρσή της από τον ελληνικό χώρο γενικότερα, ενώ μέρος του χαρτοφυλακίου της έχει ήδη πουληθεί σε άλλες τράπεζες.

Ο αριθμός των τραπεζών-δανειστών της ελληνικής ναυτιλίας μειώθηκε πέρυσι στις 50 έναντι 56 το 2021. Μεταξύ των τραπεζών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, εννέα τράπεζες αύξησαν την έκθεσή τους, ενώ δεκαέξι τη μείωσαν. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν οι ING, CITI, KfW, Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank.

Με εξαίρεση τις ελληνικές τράπεζες ($14,08 δισ.), οι ευρωπαϊκές στο σύνολό τους κατέγραψαν μείωση στον τραπεζικό δανεισμό τους προς την ελληνική ναυτιλία. Μάλιστα η Petrofin εκτιμά ότι φέτος καμία τράπεζα από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία δεν θα συμπεριλαμβάνεται στους δανειστές της ελληνικής ναυτιλίας, εξέλιξη αξιοσημείωτη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι βρετανικές τράπεζες βρίσκονταν κάποτε στην κορυφή στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση.